Laura de Waal
Laura de Waal

Laura ís er gewoon, voor iedereen

Algemeen

PUTTE – Met haar 24 jaar is Laura de Waal nog steeds het “jonkie” van ABZ, maar ze heeft wel al een raadsperiode ervaring in haar rugzak. Die ervaring wil ze de komende vier jaar inzetten om nog beter te luisteren naar inwoners en klaar te staan voor iedereen die in de gemeente Woensdrecht woont: “Ik bén er gewoon.”

Ze is er gewoon, Laura de Waal. Alleen nu even niet, want de afgelopen tijd studeerde ze in Spanje, terwijl ze gewoon raadslid bleef in de gemeente Woensdrecht. In Spanje las ze haar stukken en formuleerde ze haar vragen. Veel vergaderingen woonde ze online bij, maar voor elke raadsvergadering vloog ze terug, zodat ze fysiek aanwezig kon zijn in de raadzaal: “Ik heb me verkiesbaar gesteld, dus moet ik er zijn voor onze inwoners. Ik vind niet dat ik dan rustig in Spanje kan blijven zitten, ik wilde aanwezig zijn en mijn partij wilde ook dat ik er was. Dus ik was er. Onwijs gaaf dat ABZ mij de kans heeft gegeven om voor mijn studie het raadswerk op afstand te doen, zo houd je toch jongeren betrokken in de partij en dat is onwijs belangrijk.”

Over enkele weken komt Laura permanent terug naar Nederland, zodat ze zich in haar nieuwe huis in Putte kan voorbereiden op de verkiezingen, en een nieuwe raadsperiode waarin ze de lessen die ze de afgelopen vier jaar leerde in de praktijk kan brengen: “Vier jaar terug was ik naïef, ik dacht dat ik het wel even zou gaan regelen, maar inmiddels weet ik dat je de wereld niet in een handomdraai verandert. Ik heb ook gezien dat inwoners ons vaak nog teveel zien als “de gemeente”, terwijl wij als raadsleden juist een controlerende rol hebben. Hoe meer we met onze inwoners praten, naar hun problemen luisteren en hun ideeën horen, hoe beter we die rol kunnen uitvoeren. Ik wil er dus voor zorgen dat mensen zich nog meer betrokken gaan voelen bij ABZ, bij wat we doen, en wat we met hun hulp kunnen betekenen. Hoe meer mensen je betrekt bij de problemen die de gemeente heeft, hoe sneller je een oplossing vindt.”

Vrijwilligerswerk

Het lijkt niet lang, een raadsperiode van vier jaar, maar voor Laura de Waal betekent het dat ze al één zesde deel van haar leven gemeenteraadslid is. Ze moest veel leren, en had daardoor niet de gelegenheid om via de raad haar stempel te drukken op het beleid van Woensdrecht. “Nee, moties of voorstellen met mijn handtekening zijn er niet. Maar achter de schermen heb ik me veel en vaak laten horen, zodat de partij niet via kinderen of kleinkinderen, maar rechtstreeks van mij hoort wat er speelt onder jongeren. Toen mijn ouders naar Spanje verhuisden en ik geen woning kon vinden, zag de partij van dichtbij hoe acuut de woningnood is. Bovendien ben ik vaak enthousiast in heel veel dingen gesprongen, vaak dingen waarin ik direct iets voor inwoners kon doen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij de Voedselbank, ik heb een ouderenmiddag georganiseerd in het bejaardenhuis, ik heb boeken ingezameld, en nog veel meer, vaak met Adri van Zweden. Dat had ik niet willen missen.”

Adri van Zweden is Laura’s politieke “idool”, vertelt ze: “Adri is geen politicus van regeltjes, en van handtekeningen onder raadsvoorstellen. Iedereen weet dat zij iemand is die gewoon altijd voor iedereen klaarstaat, en die mensen helpt als ze dat nodig hebben. Dat is wat ik ook wil, wat ik het allermooiste vind. Gewoon wat betekenen voor mensen. Er voor ze zijn.”