Ernest Meijlemans toont de opbrengst van de zonnepanelen bij zijn woning in Ossendrecht.
Ernest Meijlemans toont de opbrengst van de zonnepanelen bij zijn woning in Ossendrecht. Foto: Dennis van Loenhout

Dorpsplatform organiseert energiebeurs

Algemeen

OSSENDRECHT – De drempel naar het verduurzamen van je woning of je leven is vaak hoog: opdringerige verkopers, torenhoge prijzen, onduidelijke opbrengsten: het werpt allemaal een drempel op, die het Ossendrechtse Dorpsplatform wil wegnemen. Daarom komt er dit voorjaar een energiebeurs in de Drieschaar, zodra de coronaregels het weer toelaten.

“Als veel mensen een drempel ervaren om te verduurzamen, dan moeten we die drempel wegnemen”, zegt Ernest Meijlemans van Dorpsplatform Ossendrecht. Meijlemans is initiatiefnemer van de Energiebeurs, die door de gemeente wordt ondersteund en oorspronkelijk gepland stond voor het laatste weekend van januari. Zoals bij zoveel initiatieven zette corona een streep door de plannen, maar die streep is niet definitief. “We zoeken naar een andere datum in het voorjaar”, zegt Meijlemans, “zodra die datum bekend is kunnen we standhouders benaderen en zorgen dat het publiek op de hoogte raakt.”

Met veel standhouders heeft Meijlemans al gesproken, hij kan dus al verklappen dat de Ossendrechtse energiebeurs een breed aanbod kent. “Er komen installatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in zonnepanelen en warmtepompen”, zegt hij, “maar bijvoorbeeld ook een bedrijf dat batterijen levert waarmee door zonnepanelen opgewekte energie in huis kan worden opgeslagen. Verder is er ook veel informatie te vinden over bijvoorbeeld isolatie. Een woning verduurzamen hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn.”

Ook op vervoersgebied zijn er veel duurzame opties: elektrische fietsen, scooters en auto’s bijvoorbeeld. Ook die zijn te zien op de energiebeurs. “Ik spreek regelmatig mensen die aarzelen om de stap naar een elektrische auto te zetten. Vanwege de hoge aanschafprijs, en omdat je in de showroom vaak meteen geconfronteerd wordt met een verkoper, die je graag een auto wil verkopen. Op onze beurs vind je geen verkopers, maar wel elektrische fietsen, scooters en auto’s waarmee je ook, binnen Ossendrecht, kunt proefrijden. Op die manier hopen we in elk geval een drempel te kunnen wegnemen. ”

Foto: Ernest Meijlemans toont de opbrengst van de zonnepanelen bij zijn woning.