Afbeelding

Remco en Angelique maken zich hard voor zwerfafval

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Niemand wordt blij van een omgeving vol rommel en vuilnis. Helaas heeft ook de gemeente Bergen op Zoom te maken met zwerfafval. In het uitgestrekte gebied met dorpen, bos, weiden en bossen is het voor de gemeente onmogelijk om alle zwerfafval op te ruimen. 

Gelukkig zijn er ook burgerinitiatieven en betrokken inwoners, zoals Angelique en Remco. Zij zetten zich in om hun buurt schoon te houden. Een paar keer per week lopen zij verschillende routes rondom het centrum, station en industrieterrein bij de Nobellaan. ‘’Vorig jaar januari zijn wij begonnen met het opruimen van het zwerfafval, we liepen ons er zo aan te ergeren. Zo namen wij contact op met Jeroen Groenendal die bij de gemeente werkt en vroegen hoe we aan een prikstok konden komen. Jeroen regelde al snel dat we deze kregen namens de gemeente, Eén keer per week komt gemeenteman Jan de volle zakken ophalen en brengt weer lege zakken mee. Blikjes, sigarettenpeuken, fastfoodverpakkingen en nu vooral de mondkapjes is wel het meeste dat we tegenkomen. Bij het station wordt het zelfs naast de vuilnisbakken gegooid of wordt het uit de bakken getrokken door de meeuwen die er bivakkeren. Soms krijgen we wel eens de vraag of we een taakstraf uitvoeren, dit is dus niet het geval. We storen ons gewoon aan al het zwerfafval en in plaats van te zeuren komen we gewoon in actie”, aldus Remco en Angelique. 

De gemeente Bergen op Zoom is enorm blij met dit soort burgerinitiatieven laat persvoorlichter Erwin Stander weten. ”Als we zelf als gemeente kijken hoeveel zwerfafval er overal ligt, wat overigens te wijten valt aan wat de mens overal achterlaat of gewoon uit de auto gooit, dan is dit niet normaal. Als gemeente hebben we al verschillende campagnes gevoerd om mensen hier attent op te maken. Een voorbeeld hiervan is Don’t waste our future dat in samenwerking ging met Saver. In deze campagne werd er vooral gericht op jongeren. Maar helaas vindt nog steeds niet iedereen de weg naar een vuilnisbak of bewaart het afval voor thuis. In onze gemeente hebben we helaas nog geen beloningssysteem voor de inwoners die zich net als Remco en Angelique zo goed inzetten om Bergen op Zoom schoon te houden, maar wie weet in de toekomst. Nu kunnen we alleen nog de inwoners faciliteren met benodigdheden voor het opruimen, zoals handschoenen, prikstok, fluorescerend hesje en afvalzakken.“ 

Hoe komt u aan opruimspullen? 

Stuur uw verzoek voor opruimspullen via het e-mailadres gemeentewerf@bergenopzoom.nl. Geef dan de volgende gegevens door: uw voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, en de locatie waar u zwerfafval wilt opruimen.

Angelique en Remco krijgen ook ondersteuning van Anton Mullenberg en Ankie Withagen. Beiden staan op de kieslijst dit jaar van de Bergse Sociaal Democraten. Zij vinden het erg belangrijk om de burgers te horen, maar ook een gezicht te geven. Remco en Angelique hopen alleen nog een oplossing te krijgen voor het probleem met de zakken die nu in hun tuin moeten blijven liggen totdat deze opgehaald worden. Angelique zou nog graag een trekkar willen, zodat ze niet meer met de zware zakken hoeft te tillen tijdens de prikuren. Gemeente Bergen op Zoom kijkt nog of dit gefaciliteerd kan worden. 

Afbeelding
Afbeelding