Biologisch geteelde groente.
Biologisch geteelde groente.

Brabant gaat voor biologisch

Algemeen

HALSTEREN - ZUIDWESTHOEK - REGIO - Ben jij akkerbouwer, groenteteler, melkveehouder of vleesveehouder in Noord-Brabant en speelt de gedachte wel eens door je hoofd om de overstap naar biologische landbouw te zetten? Provincie Noord-Brabant biedt begeleiding en ondersteuning bij deze overweging (landbouwenvoedselbrabant.nl).

Overstappen naar biologische landbouw, dat doe je niet zomaar. Past het bij mij als ondernemer? Past het bij mijn bedrijf, welke stappen moet ik dan zetten, wat houd ik onder de streep over? Allemaal vragen die spelen bij zo’n overweging. Provincie Noord-Brabant wil in 2022 inzetten op een aantal activiteiten die ondernemers kunnen helpen bij hun oriëntatie. Want in 2030 naar 15% biologische landbouw in Noord-Brabant: dat is de ambitie van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. De visie van Bioboeren Brabant was daarbij een belangrijke inspiratiebron. De provincie wil de overstap van agrarische ondernemers naar biologische en natuurinclusieve landbouw stimuleren. Ook de afzet van biologische producten bij de consument moet in hetzelfde tempo meegroeien.

Ondernemers die zich willen oriënteren op biologische landbouw, kunnen een individueel adviesgesprek krijgen met de adviseurs Hanna Pluimes (melkvee/ vleesvee) of Sander Bernaerts (akkerbouw/ groenteteelt).

Hanna Pluimes (Voor Bio) heeft ruim 20 jaar ervaring met alle facetten van het omschakelen naar biologische landbouw. Ze kent de melkveesector zeer goed en ondersteunt ook het bestuur van Ekoholland, coöperatie van 250 biologische melkveehouders.

Sander Bernaerts (Naturim) begeleidt al ruim 20 jaar akkerbouwers en vollegrondstelers met de omschakeling naar biologische landbouw. Hij adviseert hoofdzakelijk op het gebied van omschakeling, teelt, mechanisatie, bodemvruchtbaarheid en economie.

In het gesprek denkt en kijkt Hanna of Sander met jou als ondernemer mee. Zij brengen samen met jou de stappen in beeld die nog gezet moeten worden bij een eventuele omschakeling. Het adviesgesprek is geheel vrijblijvend en de kosten worden volledig door de provincie vergoed. Er zijn een beperkt aantal adviesgesprekken beschikbaar. Interesse in zo’n gesprek? Vul onderstaand formulier in en Hanna Pluimes, Sander Bernaerts of een medewerker van de provincie neemt contact met je op.