Afbeelding

Carnaval gaat niet door in Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De carnavalsoptochten in de gemeente Woensdrecht gaan niet door, dat is de pijnlijke uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en de lokale bouwclubs en stichtingen. De coronamaatregelen maken de carnavalsviering nagenoeg onmogelijk: “Eigenlijk is een digitale viering de enige realistische optie.”

In het najaar van 2021 was iedereen - het Woensdrechtse gemeentebestuur incluis – er nog van overtuigd dat carnaval in zijn normale vorm gevierd zou kunnen worden. Helaas besliste de Omikronvariant van het coronavirus anders. Hoewel de lockdown inmiddels voor een deel is opgeheven zijn de besmettingscijfers ook in Woensdrecht hoog. Met pijn in het hart deelt burgemeester Steven Adriaansen de uitkomst van een gesprek dat hij voerde met de bouwclubs en carnavalsverenigingen uit zijn gemeente: “Carnaval kan niet doorgaan op de traditionele manier die we kennen. Optochten met een grote samenkomst van mensen kunnen binnen de huidige coronaregels gewoon niet doorgaan. En versoepelingen nog voor de carnaval? Die kans is heel klein.”

Digitaal

Zelfs als er versoepelingen zouden komen zijn de optochten voor 2022 gedoemd. Voor bouwclubs rest er dan te weinig tijd om een mooie wagen neer te zetten, zeker omdat de bouwactiviteiten de laatste tijd op een laag pitje stonden. Net als vorig jaar is een digitale viering van carnaval de enige realistische mogelijkheid, zegt Adriaansen: “Iemand van d’Ossekoppe verwoordde het heel goed: bij carnaval is het al snel te gezellig.”

Lichtstoet

Wethouder Hans de Waal opperde nog de mogelijkheid om een zomercarnaval te organiseren. De stichtingen denken daar over na, maar het college gaf hen mee dat er in elk geval voldoende budget beschikbaar is, vanuit de verschillende corona gerelateerde compensatiepotjes. Bovendien mikken de bouwclubs erop dat hun traditionele lichtstoet wel doorgang kan vinden, in september of oktober, zodat ze hun creaties alsnog aan het publiek kunnen tonen. Want dat iedereen hunkert naar een feestje, dat is inmiddels wel duidelijk.

Schrijnend

Die hunkering voelt ook het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Steven Adriaansen was één van de 37 burgemeesters die namens zijn gemeente de motie van de gemeente Breda ondertekende, waarin de VNG het kabinet oproept om bij maatregelen niet langer alleen naar de zorg, maar ook naar de sociale, maatschappelijk en economische effecten van maatregelen te kijken. Bovendien wordt het kabinet in de motie opgeroepen om lokale besturen de ruimte te geven om te kijken wat wél veilig mogelijk is, en om te komen met een realistische visie voor de lange termijn. De “demonstratie” die horecaondernemers in staat stelde om op 15 januari een dag open te gaan ondersteunde Adriaansen van harte: “14 horecaondernemers in onze gemeente gingen open en alles is goed verlopen. Slechts één ondernemer hield zich niet aan de regels en ging ook zondag open. Daar moesten we handhaven, maar ik begrijp natuurlijk hoe de horeca ernaar snakt om weer open te kunnen. Dat onderschrijf ik volledig, en ik denk ook dat het veilig kan. De schrijnende verhalen van ondernemers die hun pensioentegoeden zien verdampen raken mij ook. Wij zijn een gemeente van mensen, van ondernemers en van evenementen. Zonder horeca, zonder carnaval, Brabantse Wal Festival, Roparun en al die andere evenementen is het niet hetzelfde. We zijn een samenleving, en samen leven doe je niet via een scherm.”

“Eigenlijk is een digitale viering de enige realistische optie”