Huub Schijns, Janita Eversdijk en Esther Moors
Huub Schijns, Janita Eversdijk en Esther Moors Foto: Dennis van Loenhout

Een zetje in de juiste richting

Algemeen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT – Dat je soms hulp nodig hebt, hoort gewoon bij het leven. Het Sociaal Team Lepelstraat Halsteren van WijZijn Traverse biedt een helpende hand, wat je probleem ook is.

Het Sociaal Team Lepelstraat Halsteren bestaat uit cliëntadviseur Janita Eversdijk, ouderenadviseur Esther Moors en maatschappelijk werker Huub Schijns, die op afroep versterking krijgen van opbouwwerker Jeannette Lepoeter. Elke derde maandag van de maand houden ze spreekuur in ’t Weike in Lepelstraat, en elke dinsdagmiddag is er tussen 14.00 en 16.00 uur een spreekuur in de Wittenhorst in Halsteren, waar dan ook een koffiemiddag wordt georganiseerd. Maar ook telefonisch of via e-mail is het team bereikbaar. Iedereen ervaart soms een drempel, weten Huub, Esther en Janita: “en waar we kunnen, willen we die drempel wegnemen.”

Kosteloos

Hoewel het Sociaal Team bestaat uit hulpverleners, betekent een vraag stellen niet dat je terecht komt in een hulpverleningstraject of dat je een gepeperde rekening krijgt. Het tegendeel is eerder waar. “Veel mensen die bij ons terecht komen stellen als eerste de vraag: “wat kost het dan?” Het antwoord is altijd hetzelfde: onze hulp is altijd kosteloos”, zegt Huub. Dagelijks ervaren de teamleden situaties waarin ze het verschil kunnen maken in situaties waarin gewone Halsternaren kampen met kleine of grotere problemen. Huub noemt een situatie waarin een man die in de ziektewet kwam zijn hulp vroeg bij het omgaan met verminderde inkomsten: “Dat bleek slechts een startpunt, want de beperking die deze man in de ziektewet bracht veroorzaakte ook problemen met zijn dagbesteding, hij had het gevoel geen zinvol leven te leiden. Zo’n man weer het goede gevoel teruggeven, is waarvoor we het doen.”

Vrijwilligersteam

Ook Janita ziet hoe mensen grote stappen zetten met slechts een klein beetje begeleiding: “Onlangs sprak ik een jonge vrouw van in de 20. Ze woonde samen, maar haar relatie ging uit. Er kwam veel op haar af, en door haar autisme raakte ze in de knoop. Ze wist wat ze allemaal moest regelen, maar wist gewoon niet waar of hoe te beginnen. Door naar haar te luisteren en haar op het juiste spoor te zetten en haar aan te sporen om zelf dingen te doen kon ze zelf de weg vinden. Wij zijn er niet om mensen in een traject te plaatsen en hun problemen over te nemen, integendeel. We luisteren, we denken mee en geven een duwtje in de juiste richting. Esther bracht een oudere dame die net weduwe was geworden, en hulp zocht vanwege haar beperkte netwerk, onlangs in contact met een club waarin ouderen elkaar kunnen ontmoeten om sociale activiteiten te ontwikkelen. “Soms is hulp bieden slechts een kwestie van de juiste verbindingen leggen. We werken ook aan een vrijwilligersteam in Halsteren, dat we “Halsteren Voor Elkaar” noemen. Dat team moet dit jaar vorm krijgen, het moet helpen om situaties te signaleren waarin mensen kampen met eenzaamheid of andere problemen en die mensen weer op weg helpen.”

Partners

Pas als het echt niet anders kan verwijst het Sociaal Team Lepelstraat Halsteren door naar specialistische hulpverlening. “Samenwerken is altijd belangrijk in wat wij doen”, zegt Esther, “we zijn ook blij dat we partners als Stadlander, TWB en de gemeente hebben, die ons wijzen op mensen in hun netwerk die problemen ervaren. Ook op die manier kunnen we hulp bieden. Voor elk probleem bestaat een oplossing.”

Activiteiten

Het activiteitenprogramma van WijZijn in de Wittenhorst, met onder andere een bingo en sjoelen op maandag, gym en koersbal op dinsdag, tai chi op woensdag en donderdag, computerlessen op donderdag en rikken en jokeren op vrijdag, vindt ondanks de coronamaatregelen gewoon doorgang.

“Soms is hulp bieden slechts een kwestie van de juiste verbindingen leggen”