Eric en Jessica de Kock weten zeker: de nieuwe situatie went vanzelf.
Eric en Jessica de Kock weten zeker: de nieuwe situatie went vanzelf. Foto: Dennis van Loenhout

“Alles went”

Algemeen

HALSTEREN – Nog even en de herinrichting van de Halsterseweg Noord gaat eindelijk beginnen. Ondernemer Eric de Kock van De Kock Tweewielers voorziet overlast en kijkt met gemengde gevoelens naar de nieuwe situatie. Maar evengoed blijft hij optimistisch: “Alles went.”

Begin januari start de eerste fase van de langverwachte en veelbesproken reconstructie van de Halsterseweg Noord. Het totale project duurt tot ver in 2023 en wordt in fases uitgevoerd om de overlast voor omwonenden en bedrijven te beperken. Het werk begint met het weggedeelte tussen de rotonde bij Vogelenzang en de Jankenberg, waarna steeds verder zuidwaarts wordt gewerkt. Dat betekent dat De Kock Tweewielers vanuit de dorpskern tijdelijk een stukje moeilijker bereikbaar is. “Dat is een probleem, maar hoe groot dat probleem precies is, is lastig in te schatten”, zegt De Kock, “gelukkig zijn we met de fiets nog wel goed bereikbaar, via het pad over de berg bij de Buurtweg. Maar met de auto bij de winkel komen wordt even lastig. Dat we in die tijd zelf ook aan het verbouwen zijn maakt het iets makkelijker. We zijn afgelopen jaar gestopt met de verkoop en reparatie van scooters en zijn de werkplaats nu opnieuw aan het inrichten. Op 17 en 18 januari is onze werkplaats gesloten, omdat er dan een nieuwe vloer wordt gelegd.” Zodra de Jankenberg weer open is, start de tweede fase aan het deel van de weg dat recht voor de deur van De Kock tweewielers ligt. “Ook in die fase zijn we lastiger te bereiken, maar we blijven wel bereikbaar. Klanten die echt in de problemen komen kunnen ons altijd bellen, dan komen we de fiets gewoon thuis ophalen. We maken er het beste van, want ook wij zien de noodzaak van de werkzaamheden. Het moest gewoon een keer gebeuren.”

Situatie

Hoewel de inrichting van de weg nauwelijks verandert, wordt er een berm toegevoegd tussen het fietspad en de weg, waardoor de mogelijkheid om voor de deur van De Kock Tweewielers te parkeren komt te vervallen. “Daar zijn we niet blij mee”, zegt Eric, “ik heb allerlei voorstellen gedaan, maar die waren niet goed genoeg. Het probleem is dat auto’s het fietspad zouden moeten kruisen om te parkeren en dat zou gevaar opleveren. Een andere mogelijkheid was er niet. Klanten kunnen in de nieuwe situatie om de hoek parkeren in de Jankenberg. Hier is de ingang van de werkplaats en kun je ook de winkel in.” Een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom wijst erop dat er nooit formele parkeervakken zijn geweest voor het pand van De Kock, maar dat er wordt geparkeerd op het voet- en fietspad. Vrachtwagens parkeren nu half op het fietspad en de rijbaan en die situatie levert gevaar op. In de nieuwe situatie worden vijf parkeervakken aangelegd bij de Nieuwe Molenweg, en zeven stuks op de parallelweg tussen huisnummer 12 en 18. Eric de Kock voorziet desondanks problemen wanneer vrachtwagens die bij zijn zaak moeten lossen op de rijbaan moeten blijven staan.

Aanpassing

Evengoed is De Kock niet kwaad over de herinrichting, hij is pragmatisch: “We weten niet hoe het gaat uitpakken, het zal een leerproces worden en ik weet zeker dat we onze weg wel zullen vinden. Een nieuwe situatie is altijd anders, dat vraagt aanpassing. Maar alles went, dus dit ook. Als de weg straks vernieuwd is, en onze werkplaats ook, kunnen we er weer lange tijd tegenaan.”

“Klanten die in de problemen komen kunnen ons altijd bellen, dan halen we de fiets thuis op”