Afbeelding
Foto: Pascal Brugman

VVD Woensdrecht wil af van de hondenbelasting

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven. Het werd ingevoerd om de overlast van met name zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid er in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, een middel in om transportbelasting te kunnen heffen. 

Tegenwoordig, begin 21e eeuw, wordt er dikwijls van uitgegaan dat de heffing van hondenbelasting is gerechtvaardigd om de overlast van hondenpoep terug te dringen, vanuit het beginsel de vervuiler betaalt. Er bestaat echter geen direct verband tussen de heffing en de kosten die een gemeente maakt om overlast tegen te gaan. 

Ook in de gemeente Woensdrecht bestaat deze hondenbelasting nog, in tegenstelling tot verschillende omliggende gemeentes die dit afgeschaft hebben. Afgelopen weken werden huizen weer bezocht door controleurs om te kijken of iedereen wel netjes zijn of haar hond had aangemeld. De VVD in de gemeente Woensdrecht is al jaren tegen deze hondenbelasting en heeft dit thema opgenomen in hun partijprogramma van de gemeentelijke verkiezingen in 2022. 

Marius Bakker, lijsttrekker en fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Woensdrecht, liet dit duidelijk merken: “De hondenbelasting is niet meer van deze tijd. Een hond is geen transportmiddel, maar is voor veel mensen een maatje, gezinslid en hun steun en toeverlaat. Hier zou geen belasting over geheven moeten worden in onze gemeente. Deze belasting is haast niets meer dan een middel om de gemeentekas te spekken, want veel uit wordt dit geld besteed aan andere zaken dan de vervuiling tegen te gaan. Het verdwijnt dus gewoon in de grote pot, oftewel een melkkoe voor de gemeente. Je zou kunnen zeggen, deze belasting zou gebruikt kunnen worden om honden uitlaatstroken aan te leggen, hondenpoepbakken te plaatsen, maar dat gaat nergens over. Die zogenaamde uitlaatstroken zijn haast niet te onderhouden, met het maaien van het gras wordt de ontlasting kapotgeslagen en wordt het nog meer verspreid. Veel honden willen niet eens op zo’n strook hun boodschap doen of hun baasjes lopen liever naar het bos. Het onderhoud van deze stroken kost de gemeente ongeveer 27.000 euro per jaar. De hondenpoep kan gewoon opgeruimd worden door de bezitter van dit huisdier en bij het restafval gegooid worden in plaats van in een gele prullenbak. Deze extra prullenbakken legen kost dus ook weer extra geld. Ook het innen en registreren van de hondenbelasting kost geld, maar ook de controleurs hiervoor. Het liefst zien wij als VVD Woensdrecht dus zo spoedig mogelijk deze belasting verdwijnen, samen met de uitlaatstroken en de gele prullenbakken. De hondenspeelveldjes, zoals net heropend aan de Fortuinstraat in Woensdrecht, willen we behouden, deze zijn net als een speeltuin voor kinderen. Als iedereen netjes de ontlasting opruimt komen we een heel eind”, aldus Marius Bakker. 

De VVD begrijpt ook dat als er een begroting gemaakt is, dit dan veranderd kan worden. Het gaat om bedragen rond de 180.000 euro, dit zou zorgen voor een gat in de begroting. Ze hebben dit in de jaren al afgebouwd binnen de gemeente. Volgens de VVD kan de hondenbelasting afgeschaft worden, toch zeker met een overschot van 1,4 miljoen in de gemeentekas.

Via www.vvd-woensdrecht.nl kunt u meer lezen over het thema afschaffing hondenbelasting. 

Afbeelding