Floor Rijnberg van Curio steenspil.
Floor Rijnberg van Curio steenspil. Foto: Dennis van Loenhout

Floor Rijnberg: “Die vier muren heb ik nu wel gezien”

Algemeen

16-jarige leerling vertelt over haar 2021

HALSTEREN – In 2020 wisten we zeker dat 2021 een beter jaar zou worden, maar het liep anders. Jongeren kregen te maken met thuisonderwijs en een sociaal leven dat in het beste geval beperkt werd en in het slechtste geval ophield. Vraag maar aan de 16-jarige Floor hoe dat voelt: “Die vier muren heb ik nu wel gezien. Daar werd ik zwaar verdrietig van.”

De Halsterse Floor Rijnberg zit op Steenspil, wil apothekersassistente worden en houdt van paardrijden, dat doet ze bijna net zo graag als afspreken met vriendinnen en leuke dingen doen. Ze is, kortom, een kerngezonde zestienjarige waar de levenslust vanaf spat. “Maar toen kwam corona”, zegt ze, “het ritme dat ik had werd in één keer helemaal omvergeblazen. Het was heel lastig om een nieuw ritme te vinden, en wat dat betreft was 2021 een verwarrend jaar. We mochten naar school, toen weer niet, toen weer een beetje, toen weer helemaal. Maatregelen zouden een paar weken duren naar werden dan toch weer verlengd. Toen werden ze losgelaten en toch weer ingesteld, ik kon het allemaal niet meer volgen. Die onzekerheid was de grootste mindfuck van allemaal, nog steeds.”

Afleiding

Die onzekerheid voelde Floor niet alleen in haar schoolleven, maar ook in haar sociale leven. “Gelukkig kon ik wel blijven paardrijden, dat bleef toegestaan omdat paarden natuurlijk moeten blijven bewegen, maar we mochten niet op de manege blijven. Een sociaal leven was dat niet, maar het was in elk geval afleiding”, zegt Floor. Die afleiding kreeg ze gelukkig ook deze zomer. Want toen was het weer even zoals vroeger, bijna zonder corona en bijna zonder maatregelen. “”Dat was een opluchting!”, lacht Floor, “ik ben met mijn ouders op vakantie geweest naar Renesse, ik ben gaan shoppen met mijn vriendinnen en we hebben drankjes gedaan op het terras. Het voelde alsof we elkaar jaren niet gezien hadden. Elkaar weer echt zien is zoveel beter dan elkaar online spreken. Gewoon weer met elkaar praten, ook over corona en wat we hebben meegemaakt, maar vooral weer over normale, leuke dingen!”

Gevoelig

Helaas voor Floor – en de rest van Nederland – hielden minister-president Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge op 26 november een nieuwe persconferentie, waarin ze verscherpte coronamaatregelen aankondigden. Fleur rolt met haar ogen: “Here we go again, dacht ik.” Gelukkig voor Floor vielen de maatregelen nog een beetje mee. Ja, de horeca moest om 17.00 uur dicht, en dat steekt: “Iets gaan drinken met vriendinnen schiet niet op als je om 4 uur uit bent, dan heb je hooguit een uurtje. Maar we kunnen tenminste nog naar school. En hoewel we daar mondkapjes moeten dragen en looproutes moeten volgen is het er verder redelijk normaal. Maar je merkt wel dat sommige leerlingen sneller thuisblijven, en je hoort soms dat thuissituaties die toch al niet liepen door corona verergerd zijn. Soms word je met de hele klas weggestuurd door een coronabesmetting. Het blijft een gevoelig onderwerp.”

Maar Floor vindt eigenlijk wel dat ze genoeg last heeft gehad van de coronacrisis. Liefst denkt ze er zo min mogelijk over na en richt ze haar energie op wat wel kan, nu en in de toekomst. “Ik heb de afgelopen anderhalf jaar best veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe fijn het is om echt contact met elkaar te hebben en echt naar school te kunnen. Fysiek les krijgen is zoveel beter en zoveel fijner dan online. Als ik alleen zit met m’n laptopje kan ik me heel slecht concentreren, in de klas gaat me dat veel beter af. Afgelopen jaar was een jaar met veel ups en downs, ik hoop dat we het volgend jaar achter ons kunnen laten.”

Floor Rijnberg van Curio steenspil.