aNS gOORDEN
aNS gOORDEN Foto: Dennis van Loenhout

Ans maakte De Maagd magisch

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - HALSTEREN - In een tijd waarin het toch al moeilijk is voor theaters, verliest het Bergse theater De Maagd ook nog een beeldbepalende medewerker. Marketing- en communicatieadviseur offline media stopt per 1 januari. Maar Ans weet het zeker: de magie van De Maagd blijft behouden en zal alleen maar groeien.

“Het mooie van mijn werk? Dat het nooit als werk heeft gevoeld!” zegt Ans Goorden (64). Nadat ze in 1991 een tijdje in De Maagd werkte om iemand met ziekteverlof te vervangen, werd ze een paar jaar later getipt dat er een vacature was in De Maagd. Ze solliciteerde en werd aangenomen als secretarieel medewerker. 

“Werken bij een theater was een soort droombaan”, zegt ze, “zelf speel ik verschillende instrumenten en zing ik in een Ierse band. Muziek, podiumkunsten en cultuur gaan me dus nauw aan het hart.”

Sfeer

Bij De Maagd ontdekte ze al snel nog iets dat haar hart sneller liet kloppen: marketing. Of, zoals ze het zelf verwoordt: het overbrengen van de beleving en de magie van De Maagd. Want magie, die is er altijd in het Bergse theater, legt Ans uit: “Artiesten zijn enorme persoonlijkheden. Zeker cabaretiers, die zijn backstage vaak exact hetzelfde als op het podium. Ze laten een energie achter, en die voelen we hier elke dag. In De Maagd hangt een losse, joviale sfeer die hier blijft hangen door de artiesten en die op ons allemaal overslaat.” 

Via social media, persberichten, nieuwsbrieven, radio interviews, speciale uitgaves van De Maagd en een eigen rubriek in De Halsterse Krant / Zuidwestkrant die ze jarenlang schreef zorgde Ans ervoor dat de vonk van De Maagd oversloeg op het publiek, dat zich vervolgens massaal liet betoveren in de hoefijzervormige zaal, waar artiesten en publiek altijd dichtbij zijn.

Bijzonder

Ans maakte honderden foto’s van optredens en foyerbeleving, en interviewde bezoekers en artiesten in haar tijd bij De Maagd. Ze beleefde honderden onvergetelijke avonturen, en vergat regelmatig waar haar werk eindigde en haar plezier begon: “Er waren enorm veel onvergetelijke momenten. Zoals die keer dat Jandino optrad op de dag van het Neuzebal en hij in de boerenkiel van Cees Meijer het podium betrad. Ik maakte er een foto van die op Facebook voor een record zorgde, het hele land doorging. Herman van Veen liet hier diverse voorstellingen in première gaan, Guido Weijers nam hier een video op. Als je onze gastenboeken erop naslaat dan zie je dat alle artiesten zich thuis voelen in De Maagd, dat ze ons bijzonder vinden. Zelf heb ik altijd geprobeerd om dat bijzondere voor iedereen zichtbaar te maken. Zoals die keer dat we een Elvis-kerstshow hadden en we in de foyer een Vegas-trouwkapel hebben gebouwd waar mensen hun trouwgeloften konden vernieuwen, of die keer dat we voor de musical My Fair Lady een koets naar binnen reden. Ik vroeg toen of er enkele castleden in die koets konden gaan zitten voor de foto, en prompt klom de vollédige sterrencast erin!”

Koesteren

Toch leunde Ans niet alleen op artiesten om De Maagd te promoten. Haar talent kwam het beste naar voren als ze de kleine pareltjes belichtte die in De Maagd gebeuren zonder dat het grote publiek het ziet. “Wim Bergen, de zoon van Karel Mijnsbergen die de grote glas-in-loodramen in ons theater maakte, woont in Australië. Toen hij in Bergen was kwam hij bij ons het werk van zijn vader bekijken. Het was een zonnige dag, en ik fotografeerde Wim met tranen in zijn ogen. Hij had de zon nog nooit door de ramen van zijn vader zien schijnen. Dat moment koester ik. Net als het moment dat de vrouw die model stond voor de Ballerina, het beeld van Anton van Meurs dat in ons theater staat, uit Amerika op bezoek kwam. Ze was jaren ouder geworden, maar ik herkende haar meteen. Die dingen vergeet ik nooit meer.”

Actief

Toch is er één moment dat voor Ans met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het om onvergetelijk gaat. “Moya Brennan van Clannad is mijn idool, Ierse muziek vind ik prachtig. Toen zij optraden in De Maagd heb ik haar gesproken. Ze vroeg me of ik al een cd had, en hoewel alle spullen van de band al waren ingepakt ging zij – een wereldster – voor mij op zoek naar een cd, die ze ook nog signeerde. Dat je idool die moeite doet is heel bijzonder”, zegt Ans. Dat zij zelf heel bijzonder was voor De Maagd wuift ze weg: “Mijn collega’s gaan zorgen dat De Maagd weer sterk op de kaart komt wanneer iedereen weer naar het theater mag. Zelf blijf ik nog actief bij het CKB, tot ik in 2023 met pensioen ga. Dan ga ik verder bij Natuurmonumenten, daar doe ik als vrijwilliger nu ongeveer hetzelfde als dat ik bij De Maagd deed. En ook daar zie ik de magie.”

Ans Goorden
Afbeelding
Kerst vorig jaar in De Maagd. (Foto: Cultuurbedrijf).