Afbeelding

Betere en snellere hulp mogelijk aan mensen met verward gedrag

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Gemeente Woensdrecht, GGD West-Brabant en Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) kunnen samen met lokale partners inwoners met onbegrepen of verward gedrag beter en eerder gaan helpen. 

Een subsidieaanvraag om hiervoor een wijk-GGD’er in te zetten, is onlangs toegekend. Samen met een bijdrage van de gemeente wordt het mogelijk om een pilot van een jaar te starten. Wethouder Lars van der Beek: “Ik ben blij en trots dat we nu de mogelijkheid hebben om een wijk-GGD’er in te zetten: een deskundige die zowel op psychisch als op medisch vlak goed onderlegd is en de weg naar de juiste hulp kent. Door signalen vroegtijdig op te volgen, worden mensen met verward gedrag eerder geholpen om mogelijke problemen in de breedste zin van het woord aan te pakken. Of het nu gaat om eenzaamheid, verslaving, moeite met het dagelijks functioneren of veiligheidsproblemen.” Het is nu de politie die bij crisissituaties regelmatig mensen in psychische nood treft. Veelal gaat het om mensen die niet of nauwelijks misdadig of gevaarlijk zijn, maar behoefte aan zorg hebben. De hulpvraag komt dan in beeld wanneer de situatie al is geëscaleerd en wanneer er overlast of onveiligheid wordt ervaren. Met de wijk-GGD’er willen de partners nieuwe problematiek eerder opsporen, inwoners beter ondersteunen en erger voorkomen.

De wijk-GGD’er trekt de wijk in, werkt niet vanachter een bureau en kan makkelijk schakelen met bijvoorbeeld (huis-)artsen, professionals voor psychische problematiek en omwonenden. Subsidie ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, beoordeelde het plan en de subsidieaanvraag van de partners positief. Voor 2022 stelt het in het kader van het ‘Actieprogramma lokale initiatieven mensen met Verward Gedrag’ bijna € 50.000,- ter beschikking voor een pilot van een jaar. Zodra de partners het plan verder uitgewerkt hebben en onderlinge afspraken hebben gemaakt, start de wijk-GGD’er.