Gymdocent Stefan Joosen van Steenspil.
Gymdocent Stefan Joosen van Steenspil. Foto: Dennis van Loenhout

“Het was een jaar met ups en downs”

Algemeen

HALSTEREN – De coronacrisis heeft meedogenloos huisgehouden in het onderwijs, ook in 2021. Scholen moesten dicht, geheel of gedeeltelijk en kinderen kregen thuisonderwijs van docenten die zich die kunst eigen moesten maken terwijl ze ermee bezig waren. Maar hoe moet dat als jouw vak een praktijkvak is? Gymleraar Stefan Joosen van Steenspil deed wat hij kon: er het beste van maken.

Tijdens het gesprek met de Halsterse Krant wordt Stefan Joosen (49) weggeroepen. Zijn hulp is vereist bij het troosten van een leerling voor wie het allemaal even teveel wordt, die naar huis wil terwijl dat niet kan omdat er niemand thuis is, en die boos, verdrietig en bang tegelijk is. Wat kalmerende woorden van Stefan en een collega helpen een beetje: “Ik kom straks nog even bij je kijken”, belooft hij. Dit soort taferelen komt steeds vaker voor, legt Stefan uit: “Je ziet dit nu veel vaker gebeuren dan voor corona. Kinderen zijn momenteel heel kwetsbaar. Bij het minste of geringste reageren ze gevoelig of verdrietig. Het wordt ze snel teveel.” Hoe dat komt? Het antwoord is natuurlijk “corona”. “Het was ook nogal een bijzondere tijd”, zegt Stefan met gevoel voor understatement, “want wat normaal is, was lange tijd niet meer normaal. En dat is het nog steeds niet helemaal. Dat heeft impact op kinderen.”

Die impact blijft niet alleen beperkt tot kinderen. Docenten voelen hem evenzeer. “Als school hebben we de sluitingen en het thuisonderwijs goed opgepakt, en de werksfeer is altijd prettig gebleven”, zegt Stefan, “maar dat betekent niet dat het niet lastig was. Ik ben docent Lichamelijke Opvoeding geworden omdat ik veel plezier beleef aan sport en aan competitie. Dat plezier wil ik op kinderen overbrengen. Op afstand, online is dat lastig. Bijna onmogelijk zelfs. Ik hou heel erg van mijn werk, het is hartstikke leuk, maar niet achter een laptop. Als ik in de gymzaal zie hoe kinderen die gym eigenlijk helemaal niet leuk vinden toch plezier beleven aan sport, dán krijg ik energie. Dus ja ook voor mij als docent was het een wisselend jaar, met ups en downs.” Die ups en downs beleefde Stefan - zoals iedereen - natuurlijk ook buiten zijn werk. “Ik heb een groot sociaal leven, maar dat viel voor een groot deel weg. Ik sport veel - vroeger speelde ik badminton, nu voornamelijk tennis - en dat kon ook niet meer. Bovendien woon ik alleen dus ik ben vaak ook écht alleen geweest. Dan is het niet altijd makkelijk om vrolijk te blijven. Dat zag ik ook bij leerlingen. Tijdens de online lessen waren ze meestal allemaal aanwezig, maar of ze er geestelijk ook echt bij waren? Dat vraag ik me af.”

Gelukkig voor Stefan heeft hij – ondanks de nieuwe coronamaatregelen – in zijn werk nauwelijks nog met beperkingen te maken. “Eigenlijk kan en mag ik alles weer in de gymlessen, ik moet er alleen rekening mee houden dat ik afstand houd van de leerlingen’, zegt hij, “en ik merk ook dat ik meer dan vroeger nadenk over welke lessen ik aanbied. Zo vind ik judo een fantastische sport, die ook heel leerzaam is. Maar bij judo is afstand houden praktisch onmogelijk, dus vind ik het nog niet verstandig om daarmee aan de slag te gaan. Vergaderingen en oudergesprekken doen we in deze tijd ook online, en ja, met de nieuwe beperkingen kan ik wéér niet tennissen in mijn vrije tijd. Maar dat de kinderen er weer zijn is fantastisch. We bieden ze op Steenspil nu ook de mogelijkheid om op dinsdagmiddag te sporten onder begeleiding van de Fitfabriek. Dat is een sportmoment zonder verplichtingen, waarvan je ziet dat een grote groep kinderen er dankbaar gebruik van maakt. Even lekker sporten, zonder te hoeven nadenken doet deugd, zeker na zo’n zwaar jaar!”

Kijken naar wat wél kan, in plaats van zuchten over wat niet kan, is een mentaliteit die je in het hele onderwijs terugziet. Dus ook bij Steenspil en ook bij Stefan: “We zorgen gewoon dat de sfeer op school goed blijft, en met de leerlingen kijken we vooruit naar een nieuw jaar met hopelijk zo weinig mogelijk beperkingen. Laten we hopen dat wat voor corona normaal was in 2022 weer opnieuw normaal wordt. Dan wordt het een mooi jaar!”

Docent Stefan Joosen van Steenspil.
Docent Stefan Joosen van Steenspil.