Karter Wouter Poleij is onder de indruk van de wijze waarop Max Verstappen de wereldtitel in de Formule 1 claimde.
Karter Wouter Poleij is onder de indruk van de wijze waarop Max Verstappen de wereldtitel in de Formule 1 claimde. Foto: Dennis van Loenhout

“Max leerde het op de karts!”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Nederland heeft er een wereldkampioen bij: op 12 december won de Nederlander Max Verstappende Grand Prix van Abu Dhabi en daarmee de wereldtitel in de Formule 1, die daarmee meteen een nieuwe “volkssport” werd. Ook in de Zuidwesthoek zaten duizenden mensen op het puntje van de bank. De 15-jarige Wouter Poleij was één van die duizenden, maar misschien was hij wel de enige die echt besefte waar hij naar keek.

Dat Max Verstappen de populariteit van de autosport naar grote hoogte heeft gebracht komt Wouter Poleij (15) goed uit. De jonge Hoogerheidenaar is een getalenteerd karter, die staat te popelen om de overstap naar de autosport te kunnen maken. “Om de Formule 1 nog te kunnen halen ben ik misschien al te laat”, peinst hij, “door corona ben ik veel sponsors kwijtgeraakt, waardoor ik niet kon doorstoten naar de autosport. Misschien beseffen bedrijven door de titel van Max weer hoe mooi deze sport is en hoe ver je erin kunt komen. Ze zeggen dat mijn rijstijl op die van Max lijkt!”

Racevak

De kartsport is de kraamkamer van de autosport. In de kleine, snelle skelters leren de grootste coureurs de fijne kneepjes van het racevak. De oplettende kijker kon het terugzien in de beslissende inhaalactie van Max Verstappen op Lewis Hamilton, legt Wouter uit: “In de kartsport moet je agressief zijn om succes te hebben, en geen angst hebben. Je zag dat Max in Abu Dhabi reed als een karter, en lessen gebruikte die hij op de karts heeft geleerd. Hij had één ronde, en één kans en toch slaagde hij erin om later te remmen dan Hamilton en toch de bocht te halen door af te remmen op zijn motor, de remmen niet teveel te belasten en toch de bocht te halen. Natuurlijk had hij nieuwe banden en daardoor meer grip, maar je moet het maar doen. Ik weet een beetje hoe het is, en ik weet hoe lastig het is. Ik was echt blij dat hij het haalde!”

Carrière

Ook Wouter is een agressieve rijder, die niet snel bang is en “ruwe” acties niet schuwt. “Maar sinds ik op buitenbanen met mijn eigen kart rijd ben ik ook geduldiger geworden. Allround ben ik een betere rijder geworden”, zegt hij. “Ik hoop dat ik snel meer sponsors vind zodat ik mijn carrière kan voortzetten in de autosport. Max heb ik één keer ontmoet, op een door Red Bull gesponsord event. Dat een jongen die op de karts begint zoiets kan bereiken is toch wel heel gaaf. Naar de Grand Prix waarin Max kampioen werd keken wel zes miljoen mensen, weet je hoevéél dat is? Meer dan er naar voetbal kijken. Maar ja, zijn we met voetbal wel eens wereldkampioen geworden?”