Afbeelding

Windstil Ossendrecht stapt naar Raad van State

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - Windstil Ossendrecht heeft zich tot de Raad van State gericht in de strijd tegen windpark ZE-BRA. Ook is Vereniging Windstil Ossendrecht 2.0 opgericht. Belanghebbenden gaan in beroep tegen vergunning windpark ZE-BRA Ossendrecht.

Windstil Ossendrecht heeft zich de afgelopen maanden nadrukkelijk uitgesproken tegen de in Ossendrecht geplande windmolens van windpark ZE-BRA. De besluitvorming voor dit gemeente- en provinciegrensoverschrijdende plan is complex. Windstil heeft met gemeente en politiek in Woensdrecht intensief contact gehad en daarnaast ook met Reimerswaal als bevoegd gezag. 

Met de publicatie op 10 november 2021 van de vergunning voor windpark ZE-BRA is de laatste fase bereikt, waarin de politieke besluitvorming is afgesloten en een juridische procedure de enig overgebleven optie is. Beide gemeenten zijn geïnformeerd dat met een aantal belanghebbende partijen uit Ossendrecht is besloten om het verzet voort te zetten tegen windpark ZE-BRA, zoals dit eerder nadrukkelijk is vertolkt door Windstil Ossendrecht. Hiervoor is inmiddels ook de vereniging Windstil Ossendrecht 2.0 opgericht. 

Belanghebbenden hebben gezamenlijk aan advocaat mevrouw mr. dr. J.G.L. van Nus gevraagd om namens hen beroep tegen de vergunning in te stellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. 

Wat hier aan voorafging volgens Windstil: Op 29 juli 2021 heeft de gemeente Reimerswaal de ontwerpvergunning voor windpark ZE-BRA gepubliceerd, waaruit bleek dat met het zogenaamd ‘zwaarwegende advies’ van de gemeente Woensdrecht effectief niets is gedaan. Het college van Woensdrecht, daarin kennelijk gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, heeft dit ‘helaas gewoon laten gebeuren’. Namens een aantal belanghebbende partijen uit Ossendrecht heeft mevrouw mr. dr. J.G.L. van Nus van DOKK Advocaten, gespecialiseerd en succesvol in procedures rond windparken, bij gemeente Reimerswaal als bevoegd gezag een zienswijze tegen deze ontwerpvergunning ingediend. We hebben vervolgens moeten vaststellen dat alle ingediende zienswijzen zonder uitzondering van tafel zijn geveegd. De baanbrekende uitspraak van de Raad van State over Windpark Delfzijl in juni over windturbinenormen wordt genegeerd.

Initiatiefnemers en bevoegd gezag trekken hier kennelijk gezamenlijk op met de opmerking ‘geen aanleiding te zien om een ander toetsingskader te hanteren dan bij de bestaande windturbines’. De poging om dit te onderbouwen rammelt overigens aan alle kanten en we denken dan ook dat dit in een gerechtelijke procedure geen stand zal houden. • Op 26 oktober 2021 hebben we in een ultieme poging om de politieke besluitvorming te beïnvloeden nog in de Opinieraad Ruimte van Woensdrecht ingesproken en de raad nadrukkelijk gevraagd om voor haar inwoners op te komen en ‘op de pauzeknop’ te drukken. Dit is niet gebeurd. • Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad van Reimerswaal vervolgens zonder veel discussie de gevraagde ‘Verklaring van geen bedenkingen’ afgegeven, waarna op 10 november 2021 de vergunning voor Windpark ZE-BRA is gepubliceerd. * DOKK Advocaten is gespecialiseerd in het adviseren en procederen omtrent windturbines in Nederland en advocaat Anne van Nus heeft op het terrein van windmolens al een groot aantal procedures gevoerd - en met succes. Dit heeft recentelijk onder meer geleid tot de baanbrekende uitspraak van de Raad van State op 30 juni 2021 over Windpark Delfzijl Zuid.