Marco Slikkerveer en Marco Mol blijven - ondanks alles - optimistisch.
Marco Slikkerveer en Marco Mol blijven - ondanks alles - optimistisch.

Marco’s zijn optimisten

Algemeen

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – 2021 was geen leuk jaar voor horecaondernemers. Gelukkig hebben ondernemers Marco Mol van 1633 Eten en Drinken in Halsteren en Marco Slikkerveer van Marco’s Intermezzo in Bergen op Zoom elkaar nog. Samen staan ze sterk en zijn ze optimistisch voor twee.

Ze zitten tegenover elkaar aan een tafeltje bij 1633 Eten en Drinken, de twee Marco’s, en ze praten over het afgelopen jaar en de toekomst. “Dat doen we vaak”, zeggen ze, “samen een biertje drinken en gewoon sparren. Over wat we doen, hoe we het doen, hoe we kunnen omgaan met de regels, hoe we het nog leuker kunnen maken voor onze gasten. Samen sta je sterk, samen weet je meer. We weten elkaar altijd te triggeren, als we uitgepraat zijn hebben we allebei weer energie.”

1633 Eten en Drinken in Halsteren en Marco’s Intermezzo in Bergen op Zoom zijn totaal verschillende horecazaken. 1633 Eten en Drinken is een sfeervol restaurant, dat voelt als een huiskamer waarin heel Halsteren zich thuisvoelt en waar je zonder poespas lekker kunt eten. Marco’s Intermezzo is een eetcafé, waar je lekker kunt eten en drinken en dat met Hotel de Blauwe Vogel ook een fantastische slaapgelegenheid onder zijn dak heeft. Dus hoewel de twee Marco’s worden geconfronteerd met hetzelfde woud aan regeltjes – en er zo zoetjes aan een beetje murw van raken – moeten ze er allebei anders mee omgaan. De wederzijdse frisse blik helpt hen daarbij.

Horecahart

“Voor corona liepen onze ondernemingen als een tierelier”, zeggen beide Marco’s, “dus het potentieel is er. Dat zagen we ook deze zomer, toen we weer lekker konden draaien, onze terrassen volliepen en we ook met kleine feesten en partijen aan de slag konden. Daarvan gaat je horecahart sneller kloppen. Het is jammer dat we nu weer in een gedeeltelijke lockdown zitten, maar we weten wat we hebben en wat we kunnen. Dat helpt ons om niet op te geven. De afgelopen maanden zijn we heus wel eens met lood in onze schoenen naar het werk gegaan, maar we hebben ook geleerd dat we wel wat tegenslag kunnen hebben. Zien hoe zoveel trouwe klanten ons in die moeilijke tijd steunen blijft heel bijzonder.”

Gesprekken

Aan hun tafeltje in Halsteren discussiëren beide Marco’s over de kansen die ze zien in deze tijd en de hindernissen die ze moeten overwinnen om die kansen te kunnen benutten. “Dat we onze klanten om een QR-code moeten vragen is jammer. We zouden het liever niet doen maar het is niet anders. We moeten ons nou eenmaal aan de regels houden. We hebben allebei flink moeten investeren om onze zaak draaiende te houden, daarvoor hebben we middelen moeten gebruiken die we eigenlijk anders hadden willen inzetten. Bovendien hebben we moeilijke gesprekken moeten voeren met de eigenaars van de panden waarin we gevestigd zijn. Daar kun je over klagen, maar het is niet anders. De juiste afhaalmenu’s samenstellen is altijd een mooie uitdaging. Wat werkt, en wat werkt niet? Over werken gesproken: we moeten ook proberen ons personeelsbestand op peil te houden. Dat was deze zomer al moeilijk, als we straks weer open mogen moeten we wel de juiste mensen hebben om onze gasten te ontvangen. De horeca zoekt hardlopers, leuke, spontane mensen die het net zo leuk vinden als wij om het gasten naar de zin te maken en die daar alles voor willen doen. Maar kansen? Die zijn er zeker. Onze bedrijven zijn levensvatbaar, zijn creatief binnen alle beperkingen die er zijn en zitten duidelijk in de harten van onze gasten. Als dat geen kansen biedt, dan weten we het ook niet meer. We hebben dus genoeg om samen op te proosten. Volgend jaar wordt vast veel beter, dan kan niet anders!”

“Zien hoe zoveel trouwe klanten ons in die moeilijke tijd steunen blijft heel bijzonder”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding