Arie Haasnoot en Johanna Jacobs tijdens hun tocht over het Zuiderzeepad in coronatijd.
Arie Haasnoot en Johanna Jacobs tijdens hun tocht over het Zuiderzeepad in coronatijd.

Boek over pelgrimeren tussen lockdowns

Algemeen

PUTTE - REGIO - Arie Haasnoot kan met trots melden dat hij weer een nieuw boek heeft uitgegeven. Met ‘Pelgrimeren tussen lockdowns’ heeft Haasnoot beschreven hoe zijn vrouw Johanna en hij tijdens de coronapandemie beperkingen en problemen hebben overwonnen tijdens een ‘pelgrimstocht’. 

“Gingen mijn twee eerdere boeken over voettochten naar Rome en in Noorwegen, vanwege corona hebben we nu ons eigen land verkend op een wandeling rondom de voormalige Zuiderzee. Het is niet alleen een reisverslag geworden, maar ook een beschouwend boek over de mentale en spirituele effecten van wandelend pelgrimeren en over de impact die de pandemie heeft op heden en toekomst”, legt Arie Haasnoot uit. Eerdere boeken die de voormalige gemeentesecretaris van Bergen op Zoom (2004-2009) uitgaf zijn reisverhalen “De hemel onder onze voeten” en “De koninklijke weg”. 

Arie Haasnoot en Johanna Jacobs wonen in Putte, gemeente Woensdrecht, en zijn in hun werkzame leven en in hun vrije tijd actief (geweest) in Bergen op Zoom. Hij is er als vrijwilliger actief in de protestantse gemeente. Johanna Jacobs is vanaf het begin van de negentiger jaren tot haar pensioen in 2017 (hoofd)conservator geweest van het Markiezenhof, en is in velerlei verbanden actief op het gebied van kunst en cultuur in de lokale samenleving.

Pelgrimeren tussen lockdowns 

Covid-19 zet begin 2020 de wereld op zijn kop. In Nederland wisselen in dat jaar de intelligente, de gedeeltelijke en de keiharde lockdown elkaar af. Voor pelgrimeren naar de bekende Europese bestemmingen lijken tijdens de pandemie geen mogelijkheden te zijn. Een streep door de rekening voor Arie en Johanna, die gewend zijn jaarlijks een lange pelgrimstocht van het bekende naar het onbekende te lopen, onderweg allerlei verrassende dingen mee te maken en na te denken over het leven in al zijn facetten. 

Reflecteren

Het Zuiderzeepadlangs de oude binnenzee, ontpopt zich als een uitdagende alternatieve pelgrimsroute. Het wordt een nostalgische tocht door karakteristieke steden en landschappen, die vanwege een blessure en de lockdowns onderbrekingen en beperkingen kent. In dit coronajaar is de behoefte groot om te reflecteren op de impact van de pandemie en het verband met klimaatverandering. Arie en Johanna komen al pelgrimerend tussen lockdowns uit op indringende vragen.

Covid-19

“In maart 2020 zijn we juist in Nieuw-Zeeland bezig aan een wandelvakantie als ons de beelden bereiken van volle ziekenhuizen in het Chinese Wuhan en het 6 Italiaanse Bergamo, en ook het vaderlandse nieuws ons doet schrikken. Nederland gaat in lockdown, zij het in een ‘intelligente’, aldus onze minister-president. Een vervolgtrip naar Australië gaat niet door. In plaats daarvan vliegen we hals over kop naar huis om te voorkomen dat we vast komen te zitten in een hotel in Nieuw-Zeeland. Covid-19 raast over de wereld met vreselijke gevolgen. Honderdduizenden doden. Besmettingsgevaar. De scholen moeten sluiten. Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Sociaal isolement. Zorgen over de economie. Verplegend personeel, overbelast, verricht heldendaden. Kortom, een echte pandemie. Om een idee te krijgen van wat het betekent lees ik een boek uit 2018 over de geschiedenis van de Spaanse Griep van 1918. Het boek eindigt met de waarschuwing dat een pandemie ieder ogenblik weer kan opduiken…” 

Uitdaging

Voor pelgrimeren of andere vormen van wandelen over lange afstanden lijkt tijdens de pandemie geen plaats te zijn. Ondanks geleidelijke versoepeling, in de maanden mei en juni, van de beperkende maatregelen worden buitenlandse vakanties afgeraden tijdens de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Nog daargelaten de vraag of andere landen hun grenzen zouden openstellen voor toeristen. Pelgrimeren naar Rome, Santiago de Compostella of andere verre oorden? Vergeet het maar! 

“Toch zijn we de uitdaging aangegaan. Pelgrimeren betekent immers omgaan met beperkingen. Meestal zijn dat fysieke ongemakken die je overkomen, nu zijn het vooral de beperkingen die verband houden met de pandemie. Op haar beurt blijkt de pandemie ons onderweg stof tot nadenken te hebben gegeven over ons leven en over onze toekomst. We wensen eenieder veel leesplezier en inspiratie met het verslag van wat wij al pelgrimerend tussen lockdowns in 2020 tegenkwamen!”

Pelgrimeren tussen lockdowns

ISBN 978-94-6443-090-5

arie.haasnoot@kpnmail.nl