Afbeelding
Foto: Nos

Wolf gespot bij Huijbergen

Algemeen

HUIJBERGEN - Vorige week verscheen er een filmpje over de wolf genaamd Klaas op social media. Deze werd gespot op de grens bij Huijbergen met Essen. 

“Geen enkel filmpje of foto die circuleert, is zo duidelijk dat je met zekerheid kan zeggen: ‘dit is een wolf’”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Maar alle kenmerken zijn er. Het valt gewoon niet langer te ontkennen dat er een wolf actief is in de streek. Het is heel waarschijnlijk dat dit de wolf is die de schapen in de buurt van Essen heeft doodgebeten. Pas binnen enkele maanden, na DNA-analyses, zal duidelijk worden of dat het werk was van een wolf.” 

Welkom Wolf heeft het dier een naam gegeven. “We weten nog niet of het een mannetje of vrouwtje is, maar we hebben besloten dat ie de naam Klaas of Klaasje zal krijgen. De vorige wolven werden altijd vernoemd naar het moment waarop ze in ons land aankwamen. August was er in augustus, Noëlla rond kerst. Dus is het alleen maar logisch dat we de wolf die met Sinterklaas aankwam Klaas noemen.” 

Voor Loos was de komst van Klaas(je) geen verrassing. “We wisten al weken dat deze wolf eraan kwam. We hebben hem gevolgd tijdens zijn doortocht door Nederland. Drie weken geleden zei ik al dat ie in Kalmthout zou terechtkomen. Op basis van het gedrag van voorgaande wolven kan je dat een beetje voorspellen. Dit voorjaar is er al een wolf van Nederland naar Kalmthout gelopen. De grote rivieren en kanalen zorgen ervoor dat wolven min of meer dezelfde route volgen, ook al weten ze niet van hun voorgangers.” 

Loos doet er nog een voorspelling bovenop. “Er is ondertussen een derde wolf actief in Nederland, in de Betuwe. Wolven die daar zitten, zijn doorgaans geneigd om naar ons te komen. Klaas hoeft dus niet per se de laatste te zijn voor dit jaar.” Gaston Van Tichelt, de burgemeester van Essen, hoopt dat de regio als een risicogebied voor de wolf wordt beschouwd.

Sinds 2015 komen regelmatig zwervende wolven voor in Nederland. Daarom hebben provincies in 2016 een op zwervende wolven gericht wolvenplan opgesteld. Naar verwachting zal het aantal wolven in de toekomst toenemen. Omdat provincies verwachten dat er zich op korte termijn wolven in ons land zullen vestigen, is het bestaande plan nu uitgebreid voor territoriale wolven. 

Schade aan landbouwhuisdieren
In het wolvenplan staat onder meer aangegeven welke maatregelen houders van landbouwhuisdieren kunnen nemen om schade door wolven te voorkomen of te beperken. Ook wordt toegelicht hoe de tegemoetkoming in schade geregeld is. Provincies blijven in elk geval de komende drie jaar de schade door wolven vergoeden, zowel aan bedrijfsmatige- als hobbydierhouders.

Preventie
Het algemene uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid voor het bekostigen van preventieve maatregelen volledig bij de dierhouder berust. Als een wolf zich definitief binnen de provinciegrens vestigt, kan die provincie besluiten om in de vorm van een pilot, gedurende drie jaar ervaring op te doen met preventieve maatregelen. Onderdeel van zo’n pilot kan zijn om maatwerk te bieden ten aanzien van de bekostiging van die preventieve maatregelen.