Gemeentehuis Woensdrecht
Gemeentehuis Woensdrecht Foto: Bep Tielemans

‘Slag maken in onderhoud vastgoed en duurzaamheid’

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders in Gemeente Woensdrecht heeft onlangs het ‘Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) gebouwenbeheer 2022-2025’ vastgesteld. In dit document staat geregeld hoe we de komende jaren omgaan met het gemeentelijk vastgoed. Deze gebouwen hebben vaak een maatschappelijke functie en moeten uiteraard functioneel en veilig zijn. Het is de bedoeling dat de gemeente kleinere onderhoudszaken in multifunctionele centra (MFC’s) gaat wegleggen bij beheerders van die gemeentelijke gebouwen.  

“Op het moment doet voornamelijk de gemeente het onderhoud van het vastgoed. Steeds vaker zien we echter ook dat de beheerder hierin een grotere rol krijgt. Dit kan door (light) te privatiseren. Zo hebben we met voetbalvereniging ODIO een privatiseringstraject doorlopen, waardoor het clubgebouw nu eigendom van de vereniging is. Ook met tennisvereniging Mattemburgh doorlopen we een dergelijk traject voor het sportpark. Bij light privatiseren wordt een deel van de onderhoudstaken en verantwoordelijkheden overgedragen aan de gebruiker. De gemeente blijft eigenaar, maar de gebruiker neemt het klein onderhoud op zich”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Het voordeel van privatisering light is dat de gebruiker dit op een efficiëntere en kostenbesparende manier kan uitvoeren en meer zelf kan beslissen. Na de huurharmonisatie bij de multifunctionele centra in onze gemeente, is nu een traject opgesteld om tot privatiseren light te komen. De beheerders staan hier positief tegenover.” 

Tijdens het reguliere onderhoud voert de gemeente verduurzaming steeds verder in. Medio 2022 zal een duurzaamheidsinvestering aangevraagd worden, zodat groot onderhoud gecombineerd kan worden met verduurzaming. Voorbeelden hiervan zijn de vervanging van de cv-ketels in het gemeentehuis door warmtepompen en het vervangen van de dakbedekking bij MFC de Drieschaar, de Kloek en de Biezen, gecombineerd met het leggen van zonnepanelen. Indien verenigingen zelf duurzaamheidinvesteringen willen uitvoeren, dan is dit mogelijk met een lening bij de gemeente. Onder gemeentelijk vastgoed vallen clubhuizen, buurthuizen, huisvesting van culturele instellingen, grenspalen en - stenen, kunstwerken en de gebouwen waar de gemeente zelf in gehuisvest is. Tennisvereniging de Meet en voetbalvereniging WVV hebben hier al eerder gebruik van gemaakt. 

Covid heeft een grote impact op onze samenleving en zo ook op het gemeentelijk vastgoed. De huurders hebben het gebouw lange tijd niet kunnen gebruiken, er was inkomstenderving, maar de vaste lasten liepen wel door. Wethouder Van Agtmaal: “We hebben de huurders een huurcompensatie toegekend tijdens de lockdown periodes”. Ook de multifunctionele centra hebben inkomstenverlies, doordat zij lange tijd gesloten zijn geweest. Dit zal effect hebben op de jaarrekening en daarmee op de exploitatiebijdrage vanuit de gemeente. Het Meerjarenonderhoudsplan komt in de raad, daarna volgen gesprekken met verschillende gebruikers.