Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft erfgoedbeleid in portefeuille.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft erfgoedbeleid in portefeuille. Foto: Bep Tielemans

Verder met erfgoedbeleid

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Hoe gaan we in Woensdrecht om met erfgoed? Deze vraag zal op donderdag 13 januari centraal staan op een vervolgbijeenkomst over het op te stellen erfgoedbeleid in gemeente Woensdrecht. Alle belangstellenden die op eerdere bijeenkomsten betrokken waren bij dit onderwerp zijn uitgenodigd. Naast de groep betrokken burgers worden onder andere ook heemkundekringen, Namiro en BeNeGora gevraagd deel te nemen. 

“Bij erfgoed gaat het om meer dan alleen gebouwen”, licht wethouder Jeffrey van Agtmaal toe, “dialect bijvoorbeeld valt hier ook onder.” Samen met Monumentenhuis Brabant gaat de gemeente een erfgoedbeleid opstellen. “De vraag hoe we in Woensdrecht om moeten gaan met erfgoed houdt ons al langere tijd bezig. Eind 2019 is hierover een openbare themabijeenkomst georganiseerd, waarbij verschillende thema’s aangedragen werden om aandacht aan te besteden: niet alleen gebouwen, maar ook landschappen en verhalen behoren tot erfgoed. Voor een zorgvuldige omgang met erfgoed is het belangrijk om hier beleid op te maken. Na het onlangs verkrijgen van een subsidie heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om dit samen met Monumentenhuis Brabant op te pakken.” 

Kerkenvisie 

Monumentenhuis Brabant heeft al voor veel gemeenten erfgoednota’s opgesteld. Een nadrukkelijke wens van wethouder Van Agtmaal is dat in Woensdrecht historische verenigingen en inwoners betrokken worden. Alleen dan worden de beste resultaten bereikt en beklijft erfgoed pas echt. Daarnaast is het belangrijk dat er ook een gemeentelijke kerkenvisie komt. Wethouder Van Agtmaal: “Een kerkgebouw geeft voor een groot deel identiteit aan een dorp. We moeten dan ook nadenken over alternatieve invulling van deze waardevolle gebouwen, zodat we deze kunnen behouden als ze in de toekomst te koop zouden komen.” In de kerkenvisie zal overigens gekeken worden naar het complete religieuze erfgoed van de gemeente, zoals (voormalige) kloosters, kapellen, pastorieën, begraafplaatsen en religieuze objecten. 

Toerisme

Het is niet alleen belangrijk om erfgoed te behouden voor de (toekomstige) inwoners, erfgoed heeft ook een directe relatie met toerisme. Er zal daarom speciale aandacht zijn voor monumentencategorieën waarmee Woensdrecht zich kan onderscheiden, zoals militair erfgoed, landgoederen en buitenplaatsen. Wethouder Van Agtmaal: “Ik kijk uit naar de samenwerking met Monumentenhuis Brabant, Heemkundekringen, verenigingen en betrokken inwoners zodat we in de toekomst over kunnen gaan tot het vaststellen van een Woensdrechts monumentenbeleid. Op donderdag 13 januari is iedere belangstellende welkom.”