Lichtjes op oorlogsgraven
Lichtjes op oorlogsgraven Foto: Dick.Vermaas.Fotografie

Wel lichtjes op oorlogsgraven

Algemeen

HALSTEREN - Er worden op 24 december wél lichtjes geplaatst bij de 2400 oorlogsgraven op de erevelden in Bergen op Zoom. Echter niet door een honderdtal vrijwilligers maar door een beperkte groep van vijftien mensen.

Voorzitter Joris Völker licht toe: “Vanwege coronamaatregelen hebben we spijtig genoeg moeten besluiten tot afschalen van de herdenkingsactiviteit. Vorig jaar moest het hele gebeuren afgelast worden, dat hebben we nu geprobeerd te voorkomen. We wilden juist dit jaar extra uitpakken door scholieren en veteranen bij elkaar te brengen. Het is namelijk heel belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de mensen die daarbij voor ons het leven lieten doorverteld worden. Naast iedere veteraan zouden twee scholieren aanwezig zijn bij de lichtjesceremonie op de Canadese en Britse begraafplaats.” 

Onlangs is er nog een druk bezochte bijeenkomst geweest ter voorbereiding van het eerbetoon aan destijds omgekomen soldaten. 

“Alle honderd vrijwilligers die zich op 24 december zouden komen inzetten waren op de voorlichtingsavond aanwezig. Maandagavond hebben we als organisatie besloten met lichtjes plaatsen af te schalen omdat er anders teveel mensen op de been zouden zijn. Volgend jaar willen we alsnog het thema terug laten komen. Op vrijdag 24 december worden in de loop van de dag kaarsjes over de erevelden verdeeld door een beperkt gezelschap. De lichtjes zullen branden tot in de loop van Tweede Kerstdag. Mensen die willen komen kijken verzoeken we vriendelijk dit verspreid over de kerstdagen te doen”, aldus Joris Völker, voorzitter van ‘Lichtjes op oorlogsgraven 2021’.