Peter van Oirschot
Peter van Oirschot

Tijd dat er weer een frisse wind gaat waaien...

Algemeen

OSSENDRECHT – Jubilaris ODIO moet op zoek naar een nieuwe technisch en tactische verantwoordelijke man. Onlangs stelde Peter van Oirschot met ingang van volgend seizoen zijn functie vacant. Het nieuws sloeg niet in als een bom. Insiders wisten al langer dat de oefenmeester persoonlijk meende dat het einde van zijn houdbaarheidsdatum nabij was. Het is voor iedereen van belang en ODIO in het bijzonder dat er weer een frisse wind gaat waaien..

Peter van Oirschot (58) groeide als voetballer op bij Grenswachters. Na zijn actieve carrière bleef hij als trainer van diverse elftallen bij de plaatselijke voetbaltrots betrokken. Het was toenmalig trainer Ron Peeters die hem naar de selectie overhevelde. Niet lang daarna zwaaide Van Oirschot als eigen zoon van de club de scepter over groengeel. Met onder meer een promotie en degradatie op zak verruilde hij na uiteindelijk vijf seizoenen in de zomer van 2017 zijn eerste en grote liefde voor een avontuur bij ODIO. Een Puttenaar in Ossendrecht!

Roots

“Mensen vergeten dat ik van moederszijde Ossendrechtse roots heb, dus zo vreemd was dat niet voor mij! Over mijn besluit? Ik ben van mening dat na vijf jaar de rek er meestal wel uit is. Zowel voor de club als ook trainer. Ik weet als voetballer dat je op een gegeven moment het bekende riedeltje van een trainer voldoende hebt gehoord. Vorig seizoen twijfelde ik al enigszins maar door het abrupte einde in oktober vond ik niet dat ik zo maar kon afsluiten”, aldus Peter van Oirschot.

In aanloop naar de winterstop besloot hij dan toch zijn vertrek aan te kondigen. Zodoende kan ODIO in vroeg stadium op zoek naar vervanging. Hoewel hij nog een half jaar voor de boeg heeft kijkt Van Oirschot reeds terug op bewogen seizoenen. Zowel bij zijn aantreden tekende hij voor een periodetitel. In de nacompetitie was Victoria’03 te sterk. Ook in het eerste coronajaar was er een ‘waardeloze’ periodewinst. In het recente voetbaljaar kwam ODIO inmiddels achtmaal binnen de lijnen. Het betreft qua resultaten echter niet de beste periode. 

Details

Peter van Oirschot nuanceert: “Klopt maar hier wil ik wel wat kanttekeningen bij maken. We beschikken al jaren over een compacte selectie waarin iedereen zijn taak of rol heeft. In het team is de as belangrijk. Vanaf het begin ontbraken met name hierin te veel schakels. Hierdoor hebben we al diverse malen moeten terugvallen op de gebroeders Farzad en Elham Yacoobi. Gasten van respectievelijk 15 en 16 jaar, nog jeugdspelers die het overigens niet onverdienstelijk doen. Desondanks zijn we niet eenmaal echt weggespeeld en waren de marges klein. Het kwartje moet ook eens een keer onze kant op gaan vallen. Neem nu onze laatste wedstrijd. Tegen Achtmaal spelen we een uur lang een beste wedstrijd en verzuimen om naar 3-0 uit te lopen. Vervolgens maakt onze keeper tweemaal een inschattingsfout en verliezen we zelfs in de slotfase nog de wedstrijd. En dan absoluut geen blaam naar Goort Gelten. Als jonge goalie mag je foutjes maken, dit hoort bij de ontwikkeling. Het zijn echter details achter de koele cijfers. Deze week trainden we eindelijk met een voltallige groep en nu krijg je de coronasancties weer!”

Statistiek

Over cijfers gesproken. Peter van Oirschot stond tot op heden 79 maal als ODIO-coach langs de lijn. Op hoeveel spelers deed je een beroep, wie speelde het meeste duels en wie het minste. En wie is je topscorer? “Vanaf het begin spelen we met nagenoeg dezelfde groep. In het begin werd er incidenteel nog wel eens een beroep op spelers van het tweede of jeugd gedaan. Ik denk dat we rond de dertig verschillende spelers zitten. Roy Carpentier bijna niet heeft verzaakt. En daarnaast hebben we wel eens beroep op Dirk Jansen en Roy Touw vanuit het derde elftal moeten doen, op het moment dat we tegen enkele belachelijke schorsingen bij METO uit aanliepen. Oja, Rowdy van den Bossche viel ooit eenmaal in en scoorde ook nog. Mitchell Elenbaas maakte de meeste. Klopt?”, vraagt Peter van Oirschot zich af.

Ter controle: In totaal speelden 37 verschillende ODIO-anen. Roy Carpentier (78), Luc Melsen (75), Raf Melsen (73), Marijn Corré (72), Sander Kerstens (72), Coen Michielsen (70). Topscorers: Coen Michielsen (34x), Mitchell Elenbaas (29x) Marijn Corré (19x). Robbert de Brie speelde ooit tien minuten tegen Groede.

Nog een half seizoen en dan zit de Ossendrechtse klus er voor Peter van Oirschot op. “Wat de toekomst gaat brengen is even afwachten. Maten vragen me of ik op zondagochtend mee ga fietsen, ook leuk. Ik zie wel of er nog iets op mijn pad komt. Voorlopig gaat de aandacht nog volledig naar ODIO uit. Na de winterstop, als we weer mogen spelen, gaan we het tij keren!”