Afbeelding
Foto: Suzan Fotografie

Meer teelt van cichorei

Algemeen

HALSTEREN - REGIO - Met een groeiende vraag naar inuline en steeds meer aandacht voor een gezond voedingspatroon vindt uitbreiding plaats en ontstaat ruimte voor nieuwe telers van cichorei (soort wortel). Dat meldt het CZAV. 

De tijd van inuline in de schijnwerpers is geen verrassing, omdat deze oplosbare vezel naar verluidt een hele reeks voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder verbeteringen in de controle van de bloedsuikerspiegel, gewichtsbeheersing en de gezondheid van de spijsvertering.

De contractprijzen zijn aangepast op de toenemende vraag zodat het saldo van cichorei de concurrentie met bijvoorbeeld tarwe aankan. Dit robuuste gewas dat goed bestand is tegen weersextremen past in diverse bouwplannen. Daarnaast kent de teelt in vergelijking tot andere akkerbouwgewassen een lage druk van ziekten en plagen en kent het gewas een lage voedingsbehoefte. Argumenten die in de huidige markt zeker van belang zijn. Geïnteresseerde telers kunnen terecht bij hun lokale CZAV-adviseur of op de website www.czav.nl.

Ondanks dat het een uitdagend voorjaar bleek om de veertandeggen en precisieschoffels in te zetten is CZAV enthousiast met de behaalde resultaten. Bodemherbiciden aan de basis in combinatie met aanvullende mechanische bewerkingen vormde de meest succesvolle strategie. Enerzijds door de geslaagde onkruid bestrijding en anderzijds door de opbrengsten. Een reden te meer voor de adviseurs om deze strategieën samen met telers in de praktijk op te pakken.

Afgelopen zomer zijn de eerste bevindingen met de cichoreitelers gedeeld op drukbezochte veldbijeenkomsten. Daar werden telers bijgepraat over de verschillende strategieën, precisieschoffels en veertandeggen en de selectiviteit van de beschikbare herbiciden. De discussie tussen telers en het delen van individuele ervaringen vormde een waardevolle afsluiting. Op de winterlezingen aanstaande winter zullen de opgedane ervaringen en resultaten uitgebreid worden behandeld en bediscussieerd.