Vetterik
Vetterik

De Vetterik

Algemeen

HALSTEREN - Op deze plaats heb ik al meer mijn liefde voor De Vetterik getoond. Dit is een buurtschap, gelegen aan de Kannewielseweg. Niet alleen ik ben er geboren, maar ook mijn moeder, opoe en misschien ook wel haar moeder zijn hier in hetzelfde huis geboren. En ook al woon ik er niet (jammer), de geboortegrond waar we onze eerste stapjes hebben gezet, blijft trekken.

Wanneer ik even kan fiets of loop ik er langs en als ik dan even mijmer zie ik zo de mensen van vroeger weer achter de heg tevoorschijn komen. Dit is een van de laatste stukjes in Halsteren waar heel weinig veranderd is de laatste 70 jaar (gelukkig zijn er op Halsteren en Lepelstraat nog een paar van die mooie voorbeelden).
Op enkele na staan er nog steeds evenveel huizen, ook de oude percelen met de heggen eromheen vind je er terug. En het typische van dit gehucht is dat de huizen nog gelegen zijn aan een zandbaantje.
Wanneer men vroeger wilde weten ‘waar woon jij? dan was het antwoord: ‘achter in het baantje’, ‘in de draai’ of zoals opoe altijd zei ‘boven op de berg’.
Ik weet het niet zeker maar dat er daar nog steeds zandbaantjes zijn kan te maken hebben met het eigendomsrecht. Ik bedoel ermee te zeggen dat de bewoners voor een deel eigenaar zijn van deze zandbaantjes, en ze daarom niet zijn bestraat (ik ga dat uitzoeken).
Waarom nu dit stukje? Nou, zoals beschreven is opoe daar in 1900 geboren, mijn moeder is er in 1931 geboren en ikzelf in 1953. En mijn moeder (90) vertelt nu nog dat er altijd een voetpad langs het huis, Vetterik 4 (op de berg dus) heeft gelegen, uitkomend op de Kannewielseweg naast nummer 19. En hier liep opoe dus 120 jaar geleden al langs, het pad heeft zelfs een straatnaam verwijzing (zie foto).
Enige tijd geleden zijn de twee percelen links en rechts naast het pad samengevoegd, en waar ik al bang voor was is gebeurd. Op 8 november wilde ik er weer eens langslopen en het was afgesloten!
Dat deze bewoners staan op hun privacy wil ik best begrijpen maar een pad dat al meer dan 120 jaar in gebruik is afsluiten?
 Ik hoop dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd. (Dit is geschreven op 10 november 2021)

Tot de volgende Volluk, Twan Simons.

Vetterik
Vetterik
Het pad op De Vetterik, ineens met een hek.