Notaris Caroline de Maat voor het pand van haar nieuwe kantoor.
Notaris Caroline de Maat voor het pand van haar nieuwe kantoor. Foto: Dennis van Loenhout

Halsteren heeft weer een notaris

Algemeen

HALSTEREN – Halsteren heeft weer een notaris! Heel wat jaren nadat de Halsterse notaris Schul stopte en zijn opvolger De Vries uit Halsteren vertrok, opende notaris Caroline de Maat deze week haar kantoor, MAAT Notaris, aan de Dorpsstraat 13 in Halsteren. Die stap betekent het einde, maar vooral het begin van een tijdperk.

Caroline de Maat is niet nieuw in het notariaat. Haar vak oefent ze al zo’n 30 jaar uit, waarvan de laatste jaren vanuit de beroemde villa Aline in Bergen op Zoom. Daar zette ze het notariaat voort dat eerst door vader en later zoon Fikkers werd gevoerd. Het vertrek van notaris de Maat uit Bergen op Zoom betekent dat er een einde komt aan 60 jaar notarispraktijk in de beroemde Bergse villa. “We zochten al een tijd naar een ander pand”, zegt Caroline de Maat, “aanvankelijk in Bergen op Zoom, maar toen viel mijn oog op dit mooie pand in Halsteren, met een groot, eigen parkeerterrein. Als notaris word je benoemd in een gemeente, waar je kantoor dient te houden. Halsteren is een groot, aantrekkelijk dorp, met veel voorzieningen, maar had geen notaris. Zo kwam ik tot de conclusie dat de stap naar Halsteren geen gek idee zou zijn!”

MAAT Notaris is vooral actief in onroerend goed en familierecht. Een bewuste keuze, vertelt Caroline de Maat: “In deze disciplines sta je midden in het leven en werk je met een grote diversiteit aan mensen. Dat vind ik nog altijd het mooiste. Je werkt met jongeren die hun eerste huis kopen, maar ook met nabestaanden die een overlijden zorgvuldig moeten afwikkelen. In dit vak zie je alle generaties van families gedurende hun leven bij je langskomen, in belangrijke en bijzondere situaties. Van de koop en verkoop van woningen tot samenlevingscontracten en testamenten, maar ook bij bijzondere nalatenschappen, familieruzies of zelfs overlijdens door een misdrijf. Mijn vak is erg bijzonder.”

Als geen ander weet Caroline de Maat dat de notaris vaak het imago heeft van een stoffig heerschap in driedelig grijs - met zakhorloge - dat zich verschuilt achter duur, juridisch taalgebruik. “Veel notarissen besteden te weinig aandacht aan het uitleggen van aktes”, vindt De Maat, “terwijl het zo belangrijk is dat cliënten begrijpen waarvoor ze tekenen.” 

“Notariële akten en adviezen hebben als doel om belangrijke zaken in het leven juridisch vast te leggen zodat alles goed geregeld is. Juist daarom besteden we in ons kantoor veel aandacht aan het uitleggen van zaken, in begrijpelijke taal. Want ik ben dan wel notaris, ondanks dat - of misschien wel juist daarom - besef ik dat juridisch taalgebruik soms onbegrijpelijk is. Enkele jaren geleden won ik een prijs van taalinstituut EBC omdat ik een testament had hertaald in begrijpelijke taal. Dat is een hele klus, maar ik vind het leuk om te doen. Omdat ik graag met taal bezig ben, maar ook omdat ik graag wil dat cliënten begrijpen wat een notaris doet, of dat nou in Bergen op Zoom of in Halsteren is.”

MAAT Notaris is gevestigd aan de Dorpsstraat 13 in Halsteren. Meer informatie op www.maatnotaris.nl