Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

(Door René Punt)

Dit is deel twee van Schaken op de Brabantse Wal. We hebben nieuws over de jeugdcompetitie, de jeugdlessen, de interne en de externe competitie en het schaken in het algemeen.

Jeugd: Op de dinsdagavond spelen de jeugdleden na een half uur les de interne competitie. Normaal bestaat een seizoen uit drie perioden. De eerste periode is bijna afgelopen. Dat het spannend zou worden was duidelijk. De drie spelers die vorig jaar aan het eind in een onderlinge wedstrijd moesten uitmaken wie jeugdkampioen zou worden, staan nu ook weer bovenaan. In de Koningsgroep won Casper Room alle vijf wedstrijden. Hij verdiende daarbij 50 toernooipunten voor het kampioenschap en ook nog één bonuspunt omdat hij al zijn partijen won. Tano van Schilt, die nog één wedstrijd moet inhalen, volgt in de groep op twee punten net als de kampioen van vorig jaar Dion Winterberg, die echter al uitgespeeld is. In de Torengroep moeten nog een heleboel partijen ingehaald worden. Tristan Huibregtse is met 3 punten de favoriet in deze groep en zal waarschijnlijk gaan promoveren naar de Koningsgroep. Wie met hem meegaat is nog moeilijk te voorspellen. In pionnengroep A is de kans groot dat Myleen Kaur met 2 uit 2 zal promoveren naar de Torengroep. In pionnengroep B waren er twee nieuwkomers die tegen elkaar moesten spelen. Jules van Raaij won na een spannende strijd. Hij werd in deze groep ook kampioen met 3 uit 3. Er moeten nog diverse wedstrijden worden gespeeld voor de overige plaatsen.

Jeugdlessen: Zoals al eerder vermeld maken de jeugdtrainers van BSV gebruik van de Stappenmethode, een schaak-didactische methode ontwikkeld door o.a. Cor van Wijgerden. De Stappen 1 tot en met 6 zijn zo opgebouwd dat de spelers alle relevante technieken leren. Iedere stap duurt ca. 1 jaar. Daar zijn uitzonderingen op. Meestal beginnen de spelers ook met Stap 1, maar de schaaktrainers kijken soms verder en dit jaar zijn er twee spelers die hoger instromen. Zij beginnen met Stap 3 en de verwachting is dat zij dat dit jaar ook zeker zullen halen. Er zal gekeken worden of bepaalde schaaktechnieken eventueel nog opgehaald moeten worden. Op de dinsdagavonden zijn op elk niveau spelers actief die begeleid worden door gediplomeerde schaaktrainers. De dip in het ledenaantal na Corona is voorbij. Bijna iedere week melden zich nieuwe enthousiaste jeugdschakers. De lessen en de competities vinden plaats in het Juvenaat, Pater Dehonlaan op de dinsdagavond van 18.30 – 19.30. Eventueel inlichtingen via jeugdleider@bozschaak.nl.

Interne Competitie: Op de vrijdagavond spelen de senioren in de dependance van SG ’t Rijks hun onderlinge partijen. Soms vinden ook de avondwedstrijden van de Noord-Brabantse Schaakbond er plaats.
Berend Ruben, oud-jeugdkampioen van BSV, is dit jaar bij de senioren begonnen. En met succes. Hij staat bovenaan en slaat iedere aanval op zijn positie voorlopig af. Hij is daarom de favoriet om de vorige kampioen, Peter de Moor, te onttronen. Oliver de Hert, een tweevoudig oud-kampioen van BSV, staat tweede en Bas van de Putte staat op de derde plaats.

Externe Competitie: BSV speelt met twee teams (viertallen) mee in de NBSB-competitie. BSV A staat in klasse 1A bovenaan na twee gewonnen wedstrijden. In klasse 2A staat BSB B ook bovenaan. Terwijl het A-team twee keer met minimale cijfers won heeft BSV B nog slechts één bordpunt af moeten geven (twee remises). In de KNSB-competitie wordt gespeeld met achttallen. De wedstrijden worden gehouden op de zaterdag, ca. 1 wedstrijd per maand. BSV doet mee met drie teams. BSV 1 speelt in de 3e klasse G. In de eerste wedstrijd werd verloren van King 1 uit Tilburg, maar de tweede wedstrijd werd gelijk gespeeld tegen Charlois Europoort 3 uit Rotterdam. De derde wedstrijd werd gewonnen van Goes 1, dat verzwakt aantrad door de verplichte QR-controle. Omdat dit op papier de drie sterkste teams zijn, zijn ze bij BSV heel tevreden met deze resultaten. Wel moet toegegeven worden dat Goes 1 door de verplichte QR-controle. Teamleider Freek Schouten geeft het goede voorbeeld door tot nu toe al zijn partijen te winnen. BSV 2 speelt in de 5e klasse F. BSV 2 won beide gespeelde wedstrijden en staat daarmee op de tweede plaats. Alleen Drie Torens 2 uit Tilburg gaat BSV 2 voor in bordpunten. BSV 3 verloor haar eerste wedstrijd in de 6e klasse E met minimale cijfers nogal ongelukkig, maar won de tweede wedstrijd met grote cijfers en staat daardoor op de derde plaats. Later in november spelen de teams de volgende ronde. Daarover zullen wij u ook weer informeren.

Ander schaaknieuws: Vorig jaar hebben we u ook verslag gedaan van het Tata Steel Toernooi. Ook dit jaar doet er zeker één BSV-er mee in een van de groepen. In de eerste grootmeestergroep zullen de spelers uit de wereldtop weer met elkaar wedijveren. Vorig jaar waren de Nederlanders Anish Giri en Jordan van Foreest eerste. Jordan van Foreest won de beslissingswedstrijd. BSV viert eigenlijk dit jaar, maar dat is doorgeschoven naar komend jaar, haar 75-jarig bestaan. Er zullen diverse activiteiten georganiseerd worden. De eerste activiteit is in januari en wel een wedstrijd tussen de jeugd van Bergen op Zoom (en omgeving, zeg maar de Brabantse Wal) en Roosendaal. De vorige ontmoeting werd gewonnen door Bergen op Zoom en de Roosendalers zullen dus uit zijn op revanche.