Afbeelding
Foto: Jean-Paul Mulder

Schimmelziekte treft uienteelt

Algemeen

REGIO - De laatste weken is er veel werk verzet op de velden. Agrarische coöperatie CZAV hierover: Aardappelen rooien is ver gevorderd, bieten rooien gaat gestaag door en er is tarwe gezaaid. De start voor het komend seizoen is begonnen. 

Bouwplannen voor 2022 krijgen steeds meer hun vaste vorm. Cichorei contracteren loopt volop en de hogere prijs wordt gewaardeerd en houdt op deze manier de plus op een graansaldo tegen de hogere actuele marktprijzen. Ook uien worden weer ingepland. Afgelopen seizoen heeft laten zien dat bij het huidige rassenassortiment onder de donkere en vochtige weersomstandigheden een schimmelziekte als valse meeldauw flink kan huishouden. Valse Meeldauw is een lastige schimmel, die door een lange incubatietijd tijdens veel bladgroei en bij hoge druk, zich moeilijk met preventieve middelen laat bestrijden. De eerste symptomen van valse meeldauw zijn lichtgroene tot geelkleurige ovaalvormige vlekken die afsteken tegen het groene gezonde weefsel. Meestal ontstaan deze vlekken aan de top of midden in het blad. Vanuit deze vlekken ontwikkelen zich sporen en worden andere delen van de plant aangetast. Valse meeldauw overwintert voornamelijk in uien, hetzij in het veld of in de schuur. Dit kan bijvoorbeeld plantmateriaal zijn voor de teelt van tweedejaars plantuien, zaaiuien en winteruien. In het voorjaar kunnen vanuit deze bronnen gezonde planten geïnfecteerd worden.

Voor komend seizoen zijn op basis van de ervaringen en mogelijkheden van verleden jaar een teeltschema uitgewerkt om valse meeldauw adequaat te beheersen. Op onze winterbijeenkomsten zullen we daar graag op ingaan.’