Kiske Kemeedie
Kiske Kemeedie

West-Brabantse ‘Stukskes’ geliefd

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - In de LocHal te Tilburg vond zaterdag het evenement Boeken in Brabant plaats, ‘een vernieuwend totaalprogramma voor jong en oud over alles wat met boeken te maken heeft’, aldus de organisatie. Het gratis toegankelijke feestje was georganiseerd op initiatief van de Brabantse Hoeders.

Het officiële gedeelte, dat om 10.00 uur begon, was uitsluitend toegankelijk voor de genodigden. Vanaf 11.00 uur kon iedereen naar hartenlust genieten van al het gebodene. En dat was heel wat. Zo was er een tekenwedstrijd voor kinderen georganiseerd met als thema ‘Worden wat je wil’. Het publiek kon de acht mooiste tekeningen bewonderen, waarvan er drie waren genomineerd en één de uiteindelijke winnaar werd. Elk half uur werd de film ‘Dommelleven’ van Mark Kapteijns (Brabants Landschap) vertoond. Er waren tentoonstellingen over van alles wat te maken heeft met lezen, boeken en tijdschriften (de Stichting Brabants bijvoorbeeld met het tijdschrift Brabants en het Brabants boekske), boekbinderijen en druktechnieken. En er was de onvermijdelijke Wim Daniëls.

Stukskes

De Brabantse Hoeders hadden zelf ook iets te bieden. Tilburger Paul Spapens, jarenlang voorzitter van deze groep winnaars van de Brabant Bokaal, had een boek geschreven over voordrachtjes op bruiloften en partijen door de eeuwen heen. In onze provincie worden dergelijke toneelstukjes ‘stukskes’ genoemd. Vandaar dat het boek ook de titel ‘Stukskes’ draagt.

Het boek, waarvan het eerste exemplaar werd aangeboden aan commissaris van de koning Ida Adema, schetst een provincie-breed overzicht van wat sinds de zestiende eeuw zoal aan liedjes en sketches werd gepresenteerd aan het feestende publiek. Uiteraard was het voor de auteur onmogelijk om een volledig overzicht te geven van wat de gasten op bruiloften en partijen in de laatste vijf eeuwen kregen voorgeschoteld. Hij heeft zich beperkt tot een willekeurige greep uit het enorme arsenaal.

Des te opmerkelijker is het, dat in het ruim 200 pagina’s tellende boek enkele personen uit onze omgeving prominent in beeld komen. Zo is hoofdstuk 16 volledig gewijd aan Bergenaar Cees van Broekhoven en zijn ‘Berregse Snietselbank’, die steevast wordt voorgedragen bij 60-jarige huwelijksjubilea in de stad.

Hoofdstuk 13 is volledig gewijd aan Gerard Asselbergs, de vader van de bekende Bergenaar Paul Asselbergs. Die droeg tot op zeer hoge leeftijd (hij werd 92 jaar) stukskes en liedjes voor, en altijd uit het blote hoofd.

En hoofdstuk 10 is gewijd aan de voordrachtjes van Jan Luysterburg, met overigens ruime aandacht voor Kiske Kemeedie, die door Jan onlangs is besproken in zijn dialectrubriek in De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant.