Pleegouders Rens en Deni.
Pleegouders Rens en Deni. Foto: Cate Brugman

Trotse pleegouders Rens en Deni

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - In het kader “Week van de pleegzorg” nodigde Wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht maandagochtend verslaggevers uit om kennis te maken met een pleeggezin uit de gemeente Woensdrecht.  

Rens en Deni zijn twee enthousiaste jonge, trotse pleegouders van een 3-jarig jongetje. Ze zijn nu anderhalf jaar in zijn leven. Door omstandigheden kan de moeder niet voor haar kindje zorgen. Wat begon als een vrijwillige deeltijd plaatsing om de moeder wat te ontlasten, is in de loop der tijd door toenemende persoonlijke problemen van moeder uitgegroeid tot het feit dat het kindje nu volledig bij Rens en Deni woont.  

Contact

Met de moeder is een goede verstandhouding opgebouwd en zo ziet zij haar zoon elke zondagochtend tijdens de koffie bij Rens en Deni. Zij vinden het immers ook heel belangrijk dat de moeder ook moeder kan zijn, de vader van het kindje is helaas niet beeld. Het kindje maakt een vrolijke open indruk en is zoals elke andere peuterpuber, die van Paw Patrol houdt en graag kleurt. “Het gaat gelukkig heel goed met hem en zijn ontwikkeling”,  vertelt Rens, “hij gaat met veel plezier twee dagen naar de peuterspeelzaal.”

De mannen hebben bewust gekozen voor een pleegkind omdat adoptie voor hen niet de juiste weg bleek te zijn. Ze zijn zich vervolgens gaan verdiepen in pleegzorg omdat ze graag een kwetsbaar kindje een veilige thuishaven wilden bieden.  

De ouders van Rens zijn in zijn jeugd crisisopvang voor kinderen geweest en hij heeft hier nog warme herinneringen aan. Hij en Deni hebben in overleg met pleegzorg gekozen voor een jonger kindje met wie ze een band konden opbouwen. Toen de persoonlijke problemen bij de moeder toenamen zeiden de mannen volmondig ‘ja’ om de zorg fulltime te dragen omdat zij niet wilden dat het kindje naar een ander pleeggezin zou gaan.

Training 

Moeder wordt momenteel nog gemonitord door pleegzorg en de pleegouders kunnen dag en nacht terugvallen op pleegzorg. Ook hebben ze een vaste pleegzorgmedewerker. De mannen zijn inmiddels gekwalificeerde pleegouders en hebben hiervoor een speciale training gehad. Dit is de zogeheten STAP training, zodat mensen die zich aangemeld hebben als pleegouder(s) de stappen doorlopen of zij geschikt zijn om een pleegkindje toegewezen te krijgen. 

Er is nog steeds een tekort aan geschikte pleegouders en juist de Week voor pleegzorg is ervoor bedoeld om extra aandacht voor pleegzorg te vragen. 

Een veilige thuishaven bieden