Afbeelding

Reacties Woensdrechtse politiek op begroting

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - In de raadsvergadering van donderdag 11 november in gemeente Woensdrecht gaven de politieke partijen hun mening over de Programmabegroting 2022 die door het college van burgemeester en wethouders is aangeboden. Het algemene beeld is dat van een politiek die positief is over de huidige stand van zaken, maar die ook weet dat er nog heel wat uitdagingen op Woensdrecht afkomen.

Het sentiment van de grootste partij, ABZ, is dat de gemeente Woensdrecht er weliswaar goed voorstaat, maar zich geen afwachtende houding kan permitteren. De partij signaleert een grote onzekerheid, die wordt aangewakkerd door de gevolgen van de coronacrisis, het stopzetten van steunmaatregelen, de toenemende druk op de zorg, het personeelstekort en de stijgende energienota. Ook de andere partijen zien die bedreigingen en roepen het college op alert te zijn en tijdig in te spelen op eventuele problemen.

Woningen

Dat er een woningtekort is, en vooral starters het moeilijk hebben op de woningmarkt wordt door alle partijen onderkend. Het CDA roept op om de voortgang van bouwprojecten te versnellen door de inhuur van ambtelijke capaciteit, terwijl de VVD oproept om betaalbare starterswoningen voor lange tijd onder de 200.000 euro te houden, desnoods door te denken aan kleine, alternatieve woonvormen. AKT ziet meer in het uitbreiden van het bestand van woningstichtingen in Woensdrecht, omdat koop vaak nu al te duur is voor starters. Ook over woningeigenaren maakt AKT zich zorgen, de partij stelt dat de verhoging van de OZB die werd doorgevoerd niet nodig was en gecompenseerd moet worden, omdat de huizenbezitter anders hard geraakt dreigt te worden als het gemeentefonds herijkt wordt, en de waardestijgingen van woningen worden doorberekend.

Zorgenkindjes

Ook het sociaal domein en jeugdzorg blijven zorgenkindjes. Vrijwel alle partijen maken zich zorgen over het uitblijven van een nieuw kabinet, en de onzekerheid die dat voor alle gemeentes – dus ook Woensdrecht – met zich meebrengt. Ook de wankele financiële positie van de gemeente Bergen op Zoom, een belangrijke samenwerkingspartner in onder andere de ISD, brengt zorgen en onzekerheid. De VVD roept op om de financiële stromen binnen het sociaal domein nog verder inzichtelijk te maken, en vraagt het college om toe te zeggen dat de raad tijdig betrokken wordt bij de analyse van de financiën binnen het sociaal domein.

Dienstverlening

Het gros van de partijen roept het college bovendien op om meer te investeren in het verwijderen van onkruid, omdat straten en wegen gelden als het visitekaartje van de gemeente. AKT stelt dat de wijkteams moeten worden uitgebreid om dit probleem op te lossen en dat de financiële middelen dit ook toelaten. Ook roepen meerdere partijen het college op om eindelijk het erfgoedbeleid verder vorm te geven. Verder signaleert de politiek dat de gemeente haar dienstverlening moet verbeteren. Brieven van inwoners blijven soms onbeantwoord, en hoe deskundig de medewerkers van de servicelijn ook zijn, er is behoefte aan een betere communicatie met inwoners. De VVD denkt dat de moderne IT de oplossing biedt, met automatische ontvangstbevestigingen en “track and trace” mogelijkheden voor vergunningsaanvragen, AKT ziet meer in het optuigen van een volwaardig Klant Contact Centrum. D66 vindt bovendien dat de gemeente eerder het gesprek met bewoners moet zoeken en ze moet betrekken bij plannen. Nu worden vaak eerst kaders gesteld voor het gesprek wordt gezocht, terwijl D66 denkt dat het vertrouwen in de politiek enorm kan toenemen wanneer het andersom zou gaan.

Duurzaamheid

Hoewel ook andere partijen de noodzaak ervan onderkennen, hameren vooral PvdA en D66 op duurzaamheid. Een wereld met minder uitstoot, betere isolatie en duurzame werkgelegenheid is volgens de PvdA meer dan een absolute noodzaak, het is vooral een prachtig perspectief waar de inwoners van Woensdrecht recht op hebben. D66 stelt onomwonden niet te willen horen dat Nederland en Woensdrecht een druppel op de gloeiende plaat vormen, dat staat volgens de partij gelijk aan het ontkennen van het probleem, terwijl de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit volgens D66 de grootste problemen van de komende tijd zijn. D66 blijft in algemeenheden, omdat het zegt te weten dat de problemen te groot en te complex zijn om ze bij een begrotingsbehandeling op te lossen, maar roept wel op om een begin te maken, bijvoorbeeld door het gestelde doel van 100 kilo restafval per inwoner per jaar nu eindelijk te gaan halen, in plaats van het als streven te zien. Ook de lichtvervuiling moet volgens D66 worden teruggedrongen, bijvoorbeeld door verlichting op bepaalde tijden uit te schakelen.

Samenwerking

Hoewel de meeste partijen positief zijn over de programmabegroting baart het document AKT en D66 toch zorgen. AKT roept op om het begrotingsoverschot van 2 miljoen dringend te gebruiken om de reserves terug naar het niveau van 2018 te brengen, en geen “trucjes” toe te passen om een bezuiniging op bedrijfsvoering te realiseren die de partij al lange tijd onhaalbaar acht. D66 noemt de programmabegroting zelfs een “visiearm” document, en vindt dat zorgelijk omdat de huidige coalitie ook na de verkiezingen door lijkt te willen en juist dan plannen zou moeten hebben om onder andere klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, maar ook de grote behoefte aan betaalbare woningen en de krapte op de arbeidsmarkt te tackelen. ABZ roept eenvoudigweg op tot een nauwe samenwerking tussen college, raad en inwoners en stelt alert, maar toch ook positief te zijn ingesteld.