Afbeelding

Woningbouwplanning gemeente Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Woensdrecht heeft alle bekende bouwplannen en initiatieven voor woningbouw afgewogen en beoordeeld. Dit resulteert in een woningbouwplanning voor de periode 2021 – 2025 en een doorkijk in de jaren daarna tot 2035.

De conclusie is dat er voldoende plannen zijn om te voorzien in de voorspelde woningbehoefte en het college ziet mogelijkheden om een versnelling te realiseren in de komende jaren.

De woningbouwplanning wordt ieder kwartaal geactualiseerd. “Als we de situatie in de gemeente Woensdrecht op een rij zetten, zien we een positief beeld”, vertelt portefeuillehouder volkshuisvesting Hans de Waal. “We gaan ervan uit dat we tot 2035 zo’n 500 extra woningen nodig hebben. Dit is gebaseerd op onze Woonvisie en de extra bouwopgave die we op provinciaal niveau hebben om het woningtekort in te lopen. Kijkend naar het totaal aantal plannen tot 2035 zitten we zo’n 19% boven deze prognose. Aangezien er altijd wel plannen wijzigen, vertragen of afvallen - wegens stikstof of om andere redenen - maar er ook nieuwe initiatieven bij kunnen komen, liggen we mooi op koers.”

Voldoende woningbouw

In de woningbouwplanning staan de initiatieven per dorp van de gemeente Woensdrecht bij elkaar. Elk plan is voorzien van een inschatting van het aantal woningen waarom het gaat, of het koop of huur betreft en wat voor type woningen.

Bij gemeentelijke plannen is uitgegaan van het type woningen waar volgens de Woonvisie behoefte aan is. Voor alle gegevens geldt, dat ze nog kunnen wijzigen. Om te beoordelen of er voldoende woningen gebouwd worden, is gerekend met plannen met een harde of geactiveerde planstatus. Over harde plannen heeft al eerder besluitvorming plaatsgevonden en het college wil daar in principe in die vorm medewerking aan verlenen. Ook van geactiveerde plannen heeft het college het principeverzoek akkoord bevonden. Deze plannen worden door initiatiefnemer nader uitgewerkt. Om ook verder in de toekomst te kunnen kijken, zijn ook zachte plannen in de planning terug te vinden. Dit zijn plannen die als initiatief zijn ingediend, maar waar nog geen besluitvorming over heeft plaatsgevonden.

Aansluiten op woningbehoefte

Om te beoordelen of het type woningen gebouwd wordt waar behoefte aan is, worden de prognoses gebruikt uit de Woonvisie 2021-2025 en de Bevolkings- en woningbehoefte prognose Noord-Brabant 2020. Samenstelling van bevolking en huishoudens, inkomensverdeling, woonwensen, verhuisgeneigdheid en samenstelling van de woningvoorraad zijn hierin meegenomen. 

Inzoomend op de periode tot 2025 is te zien dat er voor Hoogerheide, Huijbergen en Putte bouwplannen lopen met meer woningen dan er volgens de cijfers nodig zou zijn. In Ossendrecht en Woensdrecht is dat juist minder. “Dat is deels het verschil tussen theorie en praktijk”, verklaart wethouder Hans de Waal. “Het laat zich nooit helemaal sturen qua verdeling, timing en grootte. Waar nu meer gebouwd wordt, is dat in de volgende periode misschien minder. En je moet het complete plaatje zien: zo is in Ossendrecht onlangs aan de Noordrand een groot plan gerealiseerd. Aan de andere kant maakt het wel inzichtelijk waar we op kunnen sturen. Zo gaan we kijken of het mogelijk is om initiatieven voor woningbouw te stimuleren in de kern Woensdrecht, net als in Ossendrecht.”

Versnelling in 2022

Om het huidige woningtekort aan te pakken, heeft het college al eerder besloten om de bouwplannen ‘voormalig gemeentehuis’ in Huijbergen en ‘Sneekhout’ te Putte versneld in procedure te nemen. Ook drie gemeentelijke projecten, te weten de hoek Scheldeweg/Onderstal, Kromstraat en Bergsestraat (Vivoo) worden nog in 2022 behandeld. De Waal: “Hierdoor kan er in korte tijd groen licht komen om te starten met voorbereidingen voor de bouw. We hopen in 2022 vergunningen af te kunnen geven voor zo’n 200 woningen.”

Nieuwe initiatieven

De woningbouwplanning geeft duidelijkheid aan initiatiefnemers, ook in relatie tot de komst van de nieuwe Omgevingswet per 1 juli 2022. De Waal: “In de Omgevingsvisie, die we in voorbereiding hebben, geven we aan dat initiatieven met woningbouw moeten voldoen aan de Woonvisie. Met de woningbouwplanning, die weer gebaseerd is op de Woonvisie, zorgen we ervoor dat we gefaseerd bouwen naar behoefte. Alle plannen die binnenkomen, worden hieraan getoetst. Nieuwe initiatieven behandelen we gezien de looptijd van de plannen sowieso al conform de uitgangspunten van de nieuwe wet. Die stelt de leefomgeving centraal, zorgt voor meer samenhang en meer betrokkenheid vanuit de omgeving. Initiatiefnemers krijgen hier een grotere rol in. Samen zorgen we voor een gemeente waar het fijn wonen is.”