Bloemen namens basisschool De Springplank bij het monument aan de Kijkuit dat door de school wordt geadopteerd.
Bloemen namens basisschool De Springplank bij het monument aan de Kijkuit dat door de school wordt geadopteerd. Foto: Bep Tielemans

Schoolkinderen bij oorlogsmonument

Algemeen

LEPELSTRAAT - Maandag 1 november was het alweer twee jaar geleden dat de werkgroep tot oprichting van een oorlogsmonument samen met groep 7 van basisschool De Springplank het monument onthulde op de Kijkuit in Lepelstraat. Vorig jaar was er een fly-by van een oude bommenwerper boven de Kijkuit en maandag was het een mooi moment om de huidige groep 7 van De Springplank, per slot van rekening de “eigenaren” van het monument, er een bloemetje te laten leggen. 

Initiatiefnemer en bewoner van de Kijkuit Peter van den Eijnden verwelkomde de schoolklas met leraar en schooldirecteur maandagmiddag bij het monument. Hij vertelde het verhaal van de bommenwerper en liet weten dat de getuige die nog sprak tijdens de onthulling, de heer Rien Luijks, afgelopen augustus is overleden. Hij woonde vlakbij de plek van het monument waar destijds de bommenwerper neerstortte. Van den Eijnden legde uit waarom enkele jaren terug het initiatief was genomen om hier een oorlogsmonument te realiseren. 

“Ik was in de tuin bezig toen er een auto stopte. Dat gebeurt weleens meer als mensen de herten gaan voeren. Toen ik goed keek zag ik dat er een man uitstapte. Hij had een grote Canadese vlag in zijn handen en ging ermee op de foto. Ik ging een praatje maken en begreep al snel waar het over ging. Op deze plek is 75 jaar geleden een Lancaster bommenwerper neergestort. Dat verhaal had ik dikwijls gehoord omdat de opa van mijn vrouw in dit huis woonde ten tijde van de crash. Bij het ongeluk kwamen de vijf Engelse en twee Canadese bemanningsleden om het leven, waaronder de broer van de opa van de man met de Canadese vlag. “Those guys gave their lives for your freedom”, zei de man en hij vroeg ook waarom er geen monument was. Ik heb de oorlog zelf niet meegemaakt, maar de vraag van deze Canadese man kwam wel aan”, zei Peter van den Eijnden.
Bij een presentatie van Heemkundekring Halchterth over de gecrashte bommenwerper trok Van den Eijnden de stoute schoenen aan. Hij bracht het onder de aandacht, richtte een werkgroep op, kreeg medewerking van de gemeente en sponsoren en het monument werd gerealiseerd. Groep 7 van basisschool De Springplank adopteert het en zal er elk jaar komen herdenken. Twee leerlingen legden er bloemen namens de school, nadat ook een kleindochter van de heer Luijks dit had gedaan. Bij het monument is een QR-code.

Springplank
Monument Kijkuit vlaggen
Monument Kijkuit
Monument Kijkuit vlag
Schoolklas Springplank op pad naar monument
Peter van den Eijnden geeft uitleg over het oorlogsmonument en wat er destijds aan de Kijkuit gebeurde.
Mevrouw Luijkx en kleindochter van de Kijkuit.
Peter van den Eijnden geeft uitleg over het oorlogsmonument en wat er destijds aan de Kijkuit gebeurde.
Peter van den Eijnden geeft uitleg over het oorlogsmonument en wat er destijds aan de Kijkuit gebeurde.
Peter van den Eijnden geeft uitleg over het oorlogsmonument en wat er destijds aan de Kijkuit gebeurde.
De kleindochter van de heer Luijkx legt bloemen bij het monument.
Een leerling van adoptieschool De Springplank legt bloemen bij het oorlogsmonument op de Kijkuit.
Afbeelding