Afbeelding

Projecten Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten

Algemeen

REGIO - De Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten (WéViGé) vraagt aandacht voor het volgende. Met een grote groep vrijwilligers tracht de stichting het welzijn van visueel gehandicapten zo optimaal mogelijk te maken. ‘We zoeken naar antwoorden op de vragen hoe deze mensen met hun zintuiglijke beperking in de praktijk zo goed mogelijk kunnen blijven functioneren.’ 

Ook voor hen zijn er legio mogelijkheden om gebruik te maken van de moderne technische ontwikkelingen. Uit ervaring blijkt dat het aangeven van deze kansen en het begeleiden op de weg daarnaartoe veel kan toevoegen aan de sterke drang naar een zo groot mogelijke onafhankelijkheid. 

Behalve deze praktische hulp, direct voortvloeiend uit de aard van de visuele beperking, schenkt WéViGé vooral veel aandacht aan het psychisch, sociaal en emotioneel welbevinden van de genoemde doelgroep. Primair staat voorop om mensen uit een vaak eenzaam bestaan te halen en hen te laten participeren in de samenleving.

Enkele projecten van de stichting WéViGé zijn:

Zwemmen

Elke woensdagavond gedurende een groot deel van het jaar is er gelegenheid tot zwemmen van 19.00 uur tot 20.30 uur in zwembad “De Schelp” te Bergen op Zoom. Er zijn deelnemers bij die daar al jaren gebruik van maken en alles in het werk stellen om dit niet te missen. De enkele maanden zomerstop was voor enkelen een idee om toch even bij elkaar te komen om die tijdspanne te overbruggen.

Begeleiders zijn hierbij uiteraard ook welkom. Deelnemers komen uit heel de regio.

Netwerk

Om de twee weken ( iedere 2e en 4e week van de maand) is er in ouderensteunpunt Zonneplein, Zonneplein 63, 4624 BA Bergen op Zoom op donderdagmiddag een bijeenkomst waarbij visueel gehandicapten op alle mogelijke manieren een vorm van recreatie kunnen vinden. Soms is een praatje voldoende om er weer even tegen te kunnen. Maar ook van biljarten, kaarten en andere vormen van gezelschapsspelen wordt gebruik gemaakt. Er is een kerstmiddag en een Paasbijeenkomst. Ook gaan we wel eens een terras op. (”Niets hoeft, veel kan”).

Het netwerk is een samenwerkingsverband met de Koninklijke Visio.

Er zijn deelnemers uit West Brabant, Reimerswaal en Tholen.

We denken zeker te weten dat er blinden of slechtzienden zijn die niet op de hoogte zijn van de kennis van de ontspanningsmogelijkheden van onze stichting, waarschijnlijk überhaupt van ons bestaan niet op de hoogte zijn.

Wij willen, als u er prijs op stelt, u bezoeken om ons werk uit te leggen. Duidelijk moet echter zijn dat we vrijheid in hoge mate zullen respecteren. Het zal nooit de bedoeling zijn om deelname aan onze activiteiten te stimuleren voor eigen belang. Want dat is er niet. Het belang van de deelnemer is het enige wat telt.

Stichting WéViGé, Kees Spikker, voorzitter.

Telefoon: 0164234156 / 0653699719. E-mail: info@wevige.nl, website: www.wevige.nl, www.facebook.com/wevige