Parkeren nabij Fréderic Stede.
Parkeren nabij Fréderic Stede.

Geschil over ‘parkeerprobleem’ in Bachstraat

Algemeen

(Ingezonden onder verantwoording van de inzender)

HALSTEREN - Bewoner Aad Smit van wijk de Beek in Halsteren wil graag zijn uitleg kwijt over een vermeend ‘parkeerprobleem in de Bachstraat’ waar misverstand over is ontstaan. De heer Smit zegt het volgende: 

“Onlangs werd in een publicatie door Lokaal Realisme een parkeerprobleem aan de orde gesteld, dat door onjuiste informatie door een bewoner aan de Bachstraat in Halsteren aan de partij is aangedragen. Dit probleem is door de bewoners zelf gecreëerd omdat zij geen gebruik willen maken van hun eigen carport en per se wensen te parkeren op het parkeerterrein van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Zij vonden dat zij recht hadden op gebruik van de parkeerplaatsen op het privé perceel van de VvE Fréderic Stede en daarover welbewust onduidelijkheid suggereerden.

De mededeling door Rian Govers van Lokaal Realisme dat er ‘een parkeerprobleem in de Bachstraat’ zou zijn, valt niet te rijmen met het feit dat vrijwel altijd 40 à 50% van de parkeerplaatsen onbezet is en claimt ook nog parkeerplaatsen op het parkeerterrein van de VvE voor de bewoners van de patiowoningen aan de Bachstraat, dit is volstrekt ridicuul. De bewoners van een patiowoning  hebben een overdekte carport op eiqen terrein  en bovendien de mogelijkheid om - geheel in lijn met de in april 2007 vigerende parkeernorm  - voor de deur in de openbare ruimte te parkeren.

Rian Govers heeft hierover op 23 augustus 2021 tien vragen gesteld aan het college van B & W, een tijdstip waarop de families aan de Bachstraat al kennis hadden genomen van de uitspraak van het Hof in Middelburg op 28 juli 2021. In die beslissing is door het Hof opnieuw,  ten overvloede, de bewoners van de patiowoningen aan de Bachstraat verboden om zich, al dan niet met een voertuig, nog te begeven  op de parkeerplaatsen op het gemeenschappelijk parkeerterrein van de VvE,  onder welk verbod moet worden begrepen dat er niet/langer mag worden geparkeerd, geladen of gelost, gewerkt of anderszins stilgestaan mag worden.

Ruim een maand vóór publicatie van het artikel in augustus 2021 was bij de bewoners al bekend wat hun rechten zijn. Zij betwisten het exclusieve gebruiksrecht van de eigenaren en huurders van een appartement in het appartementencomplex, op de parkeerplaatsen van het parkeerterrein van de VvE Fréderic Stede. Ondanks het ontbreken van expliciete bevestigingen door notariële aktes en/of kadastrale gegevens, claimen zij een recht op gebruik van deze parkeerplaatsen op het terrein dat de volle eigendom is van de VvE.

Vóór de uitspraak door de rechter in Middelburg was de aangever van het probleem aan Rian Govers er al door een jurist van Stadlander en Achmea op geattendeerd,  dat het niet is toegestaan gebruik te maken van het parkeerterrein. Ook de gemeente en nogmaals Stadlander hebben hiervan in mei 2020 per e-mail melding gedaan. Na vijfmaal  over hetzelfde feit te zijn geïnformeerd heeft de rechter uiteindelijk vonnis gesproken.

De privaatrechtelijke rechtsverhoudingen zijn notarieel vastgelegd in de Splitsingsakte die op 18  augustus 2008 werd  ingeschreven in de Registers, waaruit blijkt dat het parkeerterrein de volle eigendom is van de VvE. Het exclusieve gebruiksrecht is niet in strijd met vermeende rechten van derden.”

Aad Smit, Halsteren

‘Geen partij in geschil’

Rian Govers van Lokaal Realisme verwijst in een reactie op de brief van de heer Smit naar de antwoorden van het college op haar vragen. 

Samengevat luiden die: ‘Destijds is het perceel verkocht aan Woningstichting Castria en de bouwvergunning is getoetst aan de toen geldende nota Parkeernormering 2006. Dat men na eigendomsoverdracht nadere afspraken heeft gemaakt over het gebruik van het binnenterrein en de daarin aangelegde parkeerplaatsen, is en blijft een privaatrechtelijk verhaal. Er is gekeken naar de totale met het plan samenhangende parkeerbehoefte. ln de Bachstraat is naar ons bekend geen parkeerprobleem en hierover zijn ook geen klachten/meldingen bekend. Wij zijn bekend met het feit dat ten aanzien van het gebruik van de parkeerplaatsen op het binnenterrein een privaatrechtelijk geschil is ontstaan tussen de Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex het Fréderic Stede en bewoners van de grondgebonden woningen aan de Bachstraat. Wij zijn geen partij als gemeente in dit geschil en zien geen aanleiding ons in dit geschil te mengen.’