Margot Verhoeven met haar boek 'Steeds minder mij'.
Margot Verhoeven met haar boek 'Steeds minder mij'. Foto: Dennis van Loenhout

“Waarom zou ik dit verzinnen?”

Algemeen

PUTTE – Het taboe moet eraf, vindt Margot Verhoeven. Daarom schreef ze haar boek “Steeds minder mij”, waarin ze vertelt over haar leven en   de vernietigende invloed die elektrostress daarop heeft. Een oplossing voor haar problemen verwacht ze niet, maar hopen op begrip, dat doet ze wel.

Ze heeft allerlei lichamelijk problemen: van pijn tot episodes met neurologische uitval en van uitslag tot goedaardige tumoren. Artsen stellen die problemen vast, maar vinden nooit een oorzaak. In Putte woont ze nog maar kort, maar als Margot Verhoeven (42) in haar vorige woonplaatsen om hulp vroeg stuitte ze op sympathie, om vervolgens te moeten vaststellen hoe de deuren zich weer sluiten omdat er geen beleid is voor mensen met haar aandoening. Beleid is er wel om haar een urgentieverklaring te ontzeggen in haar zoektocht naar haar woning, omdat haar klachten niet worden erkend. Of om haar kinderen bij haar weg te halen als ze haar rijbewijs verliest na een episode en de kinderen niet meer naar school kan brengen. “Ik val door de mazen van ons zorgvangnet en buiten het beleid”, zucht Margot in haar woning in Putte.

Elektromagnetisch

Margot lijdt aan een extreme vorm van elektrostress of elektrohypersensitiviteit. Haar klachten worden veroorzaakt door de elektromagnetische trillingsgolven van elektrische apparatuur. “Dit speelt vanaf mijn zeventiende, in het jaar waarin het 2G-netwerk werd uitgerold. Sindsdien heb ik een tijd op het platteland van zowel Suriname als Australië gewoond, daar was ik klachtenvrij en voelde ik me fantastisch. Daarna woonde ik in Londen, waar ik heel ziek werd. Pas toen herkende ik het patroon: elke keer als ik belde met mijn mobiele telefoon voelde ik me ziek, op mijn vinger kreeg ik een knobbel op de plek waar mijn mobiel de huid raakte, op de plek waar ik mijn laptop op mijn buik zette kreeg ik pijn en ontstekingen. Vaak denken mensen dat ik dit allemaal verzin, dat ik psychisch niet orde ben, maar ik ben vaak onderzocht en op dat vlak heb ik geen probleem. Waarom zou ik dit verzinnen? Hierdoor ben ik mijn baan kwijtgeraakt, en mijn kinderen. Ik slaap regelmatig in mijn auto, aan de rand van het bos, omdat ik thuis niet kan slapen door de straling om me heen. Geloof me, dat doe je niet voor je plezier. Ik ben gewoon ten einde raad.”

Bespreekbaar

Met het opschrijven van haar verhaal hoopt Margot het taboe rond haar aandoening te doorbreken. In haar rapport van 2 september 2020 concludeert de Nederlandse Gezondheidsraad dat niet uit te sluiten is dat blootstelling elektromagnetische velden op de frequentie van 5G samenhangt met het ontstaan van bepaalde aandoeningen. “Ik hoop dat dat rapport in elk geval helpt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Precies daarom heb ik mijn boek geschreven. Als het beeld bij deze aandoening verandert kan misschien ook het beleid worden aangepast. En dan komt er misschien een moment waarop de wetenschap gaat onderzoeken hoe we de mooie technologie van tegenwoordig kunnen blijven gebruiken, maar de invloed van de straling die erbij vrijkomt kunnen verminderen.”

Het boek “Steeds minder mij” van Margot Verhoeven is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide, of te bestellen via www.zorgboeken.nl
Wie Margot een hart onder de riem wil steken kan haar bereiken via: margotverhoeven@gmail.com