Op de foto van links naar rechts: Gerard Verhaegen, voorzitter Jan van Overveld', 50 jaar lid; Lizet Sebrechts, 25 jaar lid; Jac. Meesters, 60 jaar lid en Ludo Dries, 50 jaar lid.
Op de foto van links naar rechts: Gerard Verhaegen, voorzitter Jan van Overveld', 50 jaar lid; Lizet Sebrechts, 25 jaar lid; Jac. Meesters, 60 jaar lid en Ludo Dries, 50 jaar lid. Foto: Pascal Brugman

Eer aan jubilarissen bij vogelshow Zuidwesthoek

Algemeen

HOOGERHEIDE - Op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober 2021 heeft vogelvereniging de Zuidwesthoek in Hoogerheide weer haar jaarlijkse tentoonstelling georganiseerd in Grandcafé Eeterij le Soleil. Door corona was het inmiddels twee jaar geleden dat er nog een show kon worden georganiseerd.

De tentoonstelling werd geopend door voorzitter Gerard Verhaegen, die de aanwezigen welkom heette. Nadat hij de jubilarissen van zijn vereniging had gehuldigd voor hun jarenlang lidmaatschap. Jac Meesters is maar liefst 60 jaar lid, Jan van Overveld en Ludo Dries zijn 50 jaar lid en Lizet Sebrechts werd gehuldigd omdat ze 25 jaar lid is. Afwezig waren door omstandigheden Bob van Hoof 25 jaar lid en John Buijens 40 jaar lid. De voorzitter sprak ook zijn waardering uit naar de vrijwilligers die de afgelopen weken zich hadden ingespannen om de tentoonstelling weer tot een succes te maken. 

Keuring

Ze produceren een heleboel geluid, 460 vogeltjes bij elkaar. Maar een echte vogelliefhebber heeft geen last van het gekwetter. Hoewel het houden van vogels volgens voorzitter Gerard Verhaegen een steeds minder populaire hobby wordt. De vogels worden niet alleen in de rijen met kooitjes gezet voor het publiek naar te kijken, ze worden ook officieel gekeurd. 

Divers pluimage

Er bestaan talloze vogelsoorten die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Op die kwaliteiten werden ze door zes keurmeesters beoordeeld. “Alle keurmeesters hebben een opleiding van twee jaar gevolgd. Je kunt kiezen om keurmeester van kanaries, tropen of parkieten te worden. Een keurmeester mag er maar tachtig per dag keuren, anders wordt het te veel en gaat het keuren misschien niet meer goed”, vertelt Verhaegen.   

Hoogtepunt van het beleven van de vogelhobby is de jaarlijkse onderlinge tentoonstelling die al sinds vele jaren plaatsvindt. Hier laten de leden zien wat zij in het afgelopen jaar bereikt hebben in hun hobby. Met jonge vogels en overjarige vogels. Een kleurige, kwetterende verzameling van allerlei vogelsoorten in een mooie ambiance! Daar staat de vereniging garant voor, maar ook voor een hoge kwaliteit. 

Keurmeesters

In totaal hadden de 36 deelnemers 460 vogels ingezonden, die door keurmeesters van de NBVV zijn gekeurd op criteria als formaat, bevedering, conditie en kleur. Op basis van deze keuringen hebben de scores hiervan in diverse klassen  de kampioenen bepaald. Over de hele linie kunnen we spreken van een hele geslaagde uitkomsten, want diverse vogels behaalden 94 punten. 

Fotomodellen 

De eisen om kampioen te worden zijn streng. Zo wijst de voorzitter naar een donker gestreept vogeltje waar zo op het eerste oog niks mis mee lijkt. “Hij is mooi gepigmenteerd, maar die streepjes moeten recht zijn en bij hem golven ze iets”, vertelt hij.  In een prijswinnende vogel gaat veel tijd zitten. Zo moeten ze ook getraind worden om netjes te blijven zitten, bijvoorbeeld. “Je moet er echt veel mee bezig zijn voordat een vogel naar de show gaat. Hun houding is erg belangrijk. Ze moeten rustig stil blijven zitten als je ze op tafel zet en ze moeten zichzelf echt showen. Net als de fotomodellen onder de mensen”, aldus Gerard Verhaegen.

Belangstelling

Bij de opening van de tentoonstelling was veel publiek aanwezig. Ook liefhebbers die geen vogels hadden ingezonden, waren blijkbaar zeer benieuwd naar de show. Zij kregen  een gevarieerd aanbod aan vogels te zien zoals, kanaries in diverse soorten, krombekken maar ook tropen en zelfs een groene kardinaal, enkele grijskaplijsters en een kastanjeruglijster. Op de dag na de opening was het wat minder druk. Toch bleven er voortdurend bezoekers binnendruppelen. Daaronder waren ook mensen, vaak met kinderen, die zelf geen vogels houden maar toch uit belangstelling langskomen. Dat laat het belang zien van een tentoonstelling. Het is ook een instrument om buitenstaanders met de vogelliefhebberij te laten kennismaken.

Bondskruis

Zaterdagmiddag reikte de voorzitter de prijzen uit. Een voor een werden de prijswinnaars naar voren geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen. De algemeen kampioen en winnaar van het fel begeerde Bondskruis van de NBVV was Cees van der Linden met zijn Loodbekje van 93 punten. Jeugdkampioen is geworden Jasper Nelen met zijn groene grasparkiet van 92 punten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding