Veel belangstelling voor de gespreksavond vanuit Dorpsraad Halsteren over de Auvergnepolder.
Veel belangstelling voor de gespreksavond vanuit Dorpsraad Halsteren over de Auvergnepolder. Foto: Dennis van Loenhout

“Stel ons niet voor voldongen feiten”

Algemeen

HALSTEREN – Zoveel hectares, zoveel ideeën. Dat is de uitkomst van de gespreksavond die de Halsterse Dorpsraad organiseerde om te weten te komen welke ideeën bewoners en belangstellenden hebben over de verdere ontwikkeling van de Auvergnepolder. 

Bedrijvigheid, bewoning, recreatie, zonneparken, windmolens, of een stroomverdeelstation van maar liefst 12 hectare. Plannen zijn er genoeg voor de invulling van de Auvergnepolder. De Halsterse Dorpsraad wil dat de inwoners van Halsteren daarin gehoord worden. De zaal van de Wittenhorst zat op donderdagavond 28 oktober vol met Halsternaren die hun zegje wilden doen over de - mogelijke - toekomst van de polder tussen Gemaal De Pals en de Princesseplaat. Onder de toehoorders ook veel leden van de gemeenteraad. Dat kon op de goedkeuring van Dorpsraad-voorzitter Eugène van den Eijnden rekenen: “Dat betekent dat de politiek u ook heeft gehoord”, hield hij de aanwezigen voor.

Begrip voor elkaar vergroten was een belangrijke doelstelling van de avond. Dat begrip was er lang niet altijd voor de Dorpsraad, die van sommige insprekers het verwijt kreeg plannen te lanceren zonder met de achterban te overleggen, het eigen standpunt “Handen af van de Auvergnepolder niet voldoende te verdedigen en zich zelfs schuldig te maken aan belangenverstrengeling. Van den Eijnden wierp die aantijgingen ver van zich: “Als Dorpsraad herzien wij onze visie elke vier jaar, en met het aantreden van enkele nieuwe leden ontstond er een discussie waaruit de vraag rees of wij ons als Dorpsraad halsstarrig moesten vasthouden aan het “handen af”-standpunt. De wereld verandert immers. Ja, wij praten met partijen en politici, maar doen alles in de openbaarheid. Al onze vergaderingen zijn openbaar toegankelijk. De Dorpsraad is geen beslissende partij, wij bepalen niet wat er gebeurt of wat er in de pers verschijnt.”

Of de Auvergnepolder een bedrijventerrein moet worden? Daarover zijn en blijven de meningen verdeeld. De ene inspreker zag er wel wat in om het transportbedrijf dat in zijn straat gevestigd is te verplaatsen naar dat nieuwe bedrijventerrein, anderen vinden dat de polder zo lang mogelijk onaangetast moet blijven. Wonen, of recreëren, voor die opties zijn meer mensen te porren. ”Kijk naar wat er in Tholen gebeurt, en op de Speelmansplaten, daar gebeuren mooie dingen!”, vindt bewoner Piet van der Zande. 

Wim de Haan voerde het woord namen IVN, Benegora, Staatsbosbeheer, Namiro en de stichting Brabantse Wal. Die partijen vinden unaniem dat de noodzaak voor bebouwing van de Auvergnepolder onvoldoende is aangetoond.

De noodzaak voor het 12 hectare grote stroomverdeelstation van TenneT wordt wel begrepen, maar de plek waar dat verdeelstation moet komen houdt de gemoederen bezig. De één ziet het als een plek om zware industrie te clusteren zodat grootverbruikers dicht bij de bron kunnen blijven, de ander vindt dat het station zo onzichtbaar mogelijk moet blijven, “Want als je een composthoop in je tuin maakt, dan leg je die ook niet midden op het grasveld.” De Lepelstraatse Lian Korst maant de gemeente om te stoppen met twijfelen en zelf de locatie voor het verdeelstation te bepalen. Zij toont zich bezorgd over de krapte op het stroomnet, en vindt dat de gemeente Bergen op Zoom hier een rol in moet spelen. Namens de bewonersgroep Auvergnepolder doet inspreker Henry Groenveld een oproep uit zijn hart: “Wie hier niet woont, die roept maar wat. Deze plannen gaan óns aan, wij moeten ze ondergaan. Als je in zo’n mooie omgeving woont en zoveel plannen op je af ziet komen, dan mag je regie verwachten van de gemeente, maar die ontbreekt. Terwijl de plannen zich opstapelen kijkt de gemeente als een bang konijntje in een lichtbalk. Wij zijn geen NIMAT’s – dat staat voor “Niet In Mijn Achtertuin”, we willen constructief meedenken over alle plannen, ook als die niet stroken met onze wensen. Wij vragen slechts deugdelijke onderbouwing. Stel ons niet voor voldongen feiten en compenseer wie benadeeld wordt.”

Veel belangstelling voor de gespreksavond vanuit Dorpsraad Halsteren over de Auvergnepolder.