Afbeelding

Bevrijdingslunch vanuit Jeugdraad

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - De Jeugdraad van Bergen op Zoom vormt sinds 2001 een adviesorgaan van de gemeenteraad. Hij komt op voor de jongeren in gemeente Bergen op Zoom door adviezen aan de gemeenteraad te schrijven en evenementen te organiseren.

De Jeugdraad organiseerde onlangs op zondagmiddag een “Bevrijdingslunch” op RSG ‘t Rijks, een bijeenkomst omtrent de Bevrijding van Bergen op Zoom, gericht op de Tweede Wereldoorlog. Er  waren  verschillende gastsprekers uitgenodigd, waaronder burgemeester Frank Petter. Doel van de bijeenkomst was om jongeren aan te moedigen te discussiëren en stil te staan bij het begrip ‘vrijheid’ en de Bevrijding van Bergen op Zoom. De Bevrijdingslunch stond in eerste instantie gepland voor vorig jaar, maar deze was door het coronavirus verplaatst. De Jeugdraad vond het doel echter van zo’n groot belang dat werd besloten de bijeenkomst te verzetten en een jaar later alsnog door te laten gaan.

Voorzitter Joep Kouwenberg en penningmeester Ruben Bals verwelkomden de genodigden en gastsprekers in RSG ‘t Rijks.
Daarna sprak burgemeester Frank Petter, die vertelde over wat vrijheid is, en wat vrijheid is op bijvoorbeeld sociale media, hoever vrijheid reikt en of er grenzen aan zitten.
Daarna ging de rector van het Rijks in op een verhaal aan de hand van een autospiegel: ‘Je hebt de spiegel die naar achter kijkt, het verleden; de auto zelf, namelijk het heden én de ruimte via de voorruit: de toekomst’.
Daarna kwam Robert Catsburg aan het woord over de Slag om de Schelde, met interessante verhalen. Hij ging diepgaand in op dingen die de meeste aanwezigen nog niet wisten.
De jeugdraad kwam met een mentimeter/presentatie.
Stichting Bevrijding Brabantse Wal had een mooi verhaal, over hoe de bevrijding tot stand kwam, vanaf D-DAY tot aan de Slag om de Schelde,.
Alexandra en Iris vertelden een mooi verhaal over “Faces to Graves” over jongeren die een verhaal zoeken achter overleden soldaten, tijdens de bevrijding. Daarna sloot de jeugdraad af met een dankwoordje. Al bij al was het een mooi evenement.

Afbeelding
Jeugdraad BoZ