Pieter Krebbekx verheugt zich met team en leerlingen op IKC Fortuna.
Pieter Krebbekx verheugt zich met team en leerlingen op IKC Fortuna. Foto: Dennis van Loenhout

Meerwaarde LPS Fortuna steeds duidelijker

Algemeen

WOENSDRECHT – Het duurt nog even voor het augustus 2023 is en Integraal Kindcentrum Fortuna in Woensdrecht haar deuren opent. Directeur Pieter Krebbekx, zijn team en zijn leerlingen verheugen zich steeds meer op dat moment, want dat Fortuna veel te bieden heeft zien zij steeds duidelijker.

“Als ik de telefoon opneem moet ik goed nadenken wat ik ook alweer moet zeggen”, lacht Pieter Krebbekx. Al jaren is hij directeur van de Woensdrechtse basisschool De Poorte en De Stappen in Hoogerheide. Sinds enkele weken gaan die scholen door het leven als Fortuna Woensdrecht en Fortuna Hoogerheide. In augustus 2023 komen ze samen in het nieuwe Integraal Kindcentrum aan de Fortuinstraat.

De bouwtekening heeft een prominente plek op het bureau van Pieter Krebbekx. Enthousiast vertelt hij over een gebouw dat klimaatneutraal wordt en draait op aardwarmte. De 12 lokalen en 3 kinderopvangruimtes krijgen bovendien een perfect binnenklimaat, net als de gymzaal en speelzaal. Er komt een keuken waar leerlingen kunnen koken en ook de groene buitenruimte wordt benut om kinderen spelenderwijs te laten leren en ontdekken. Elk lokaal staat in contact met een speelleerplein, waar kinderen zelfstandig of in groepjes aan het werk kunnen. Op zo’n speelleerplein kunnen kinderen vanuit de peuteropvang met de kinderen van de basisschool samen spelen. “Daarmee wordt de overgang voor kinderen van de kinderopvang naar de basisschool minder groot, dat is de kracht van een Integraal Kindcentrum”, zegt Krebbekx. “Een bijkomend voordeel is dat dit concept rekening houdt met een eventueel lerarentekort. Dat is momenteel niet aan de orde, maar in de nieuwe, open situatie kunnen leerkrachten makkelijker de taken van een zieke collega opvangen. Bovendien is het ook erg prettig voor ouders om hun kinderen naar één locatie te kunnen brengen.”

De naam Fortuna is bewust gekozen en staat voor “geluk”. Kinderen van 0 t/m 12 jaar moeten zich op het IKC happy voelen. “We geven de kinderen zelfvertrouwen voor een mooie toekomst, waarbij kinderen zichzelf leren kennen en waarderen”, zegt Krebbekx. Ondertussen is de zoektocht naar een deskundige aannemer in volle gang, zodat de bouw van LPS Fortuna snel van start kan aan. Een inspraakronde van omwonenden bracht enkele kritische vragen rond de verkeerssituatie aan het licht. “Daar is constructief over meegedacht”, vindt Krebbekx, “en we hebben er alle vertrouwen in dat er van overlast nauwelijks sprake zal zijn.” Op de Kiss & Ride zones staan schoolmedewerkers te wachten om de kinderen naar school te begeleiden, zodat ouders snel kunnen doorrijden. “Bij Fortuna draait het om de kinderen, maar evengoed om de omwonenden. We willen dat die zich ook happy voelen met onze komst. Wij kunnen in elk geval niet wachten.”

“We geven kinderen zelfvertrouwen voor een mooie toekomst waarbij ze zichzelf leren kennen en waarderen”