Guido Schoonbrood en Sven Timmerman.
Guido Schoonbrood en Sven Timmerman. Foto: Dennis van Loenhout

De Leer- & Veerkracht van de Toermalijn

Algemeen

HALSTEREN – De leerlingen zijn niet de enige op een school die continu nieuwe dingen leren. Hetzelfde geldt evengoed voor de directie en docenten. Met de omarming van het concept Leer- & Veerkracht helpt de Halsterse basisschool De Toermalijn haar leerlingen aan rust, focus en zelfvertrouwen. Die bouwstenen helpen ze hun hele leven verder.

Naar school gaan is kennis opdoen. Dat was vroeger al zo, en het zal ook nooit veranderen. Maar bij De Toermalijn in Halsteren zien ze, zoals op zoveel andere scholen, dat de vraag wat kinderen thuis leren en wat ze op school leren steeds indringender wordt. “Binnen ons team praten we continu met elkaar over wat nodig is, nu en in de toekomst”, zegt directeur Guido Schoonbrood, “we leven in een prestatiemaatschappij. Dat merken onze docenten elke dag, de werkdruk is hoog, maar we zien dat leerlingen en hun ouders die druk ook ervaren. Wij denken dat het concept Leer- & Veerkracht ons kan helpen.”

Leer- & Veerkracht is een “heleschoolbenadering” die komt uit de positieve psychologie. Het concept werd ontwikkeld door wetenschapper Rinka van Zundert die zich heeft verdiept in het welbevinden van mensen en hoe je dat op peil kunt houden. Zoals het team van De Toermalijn is zij ervan overtuigd dat jongeren hun volle potentieel makkelijker kunnen bereiken als ze over de juiste tools beschikken om de strijd tegen stress en onzekerheid aan te gaan.

“Dit concept sluit goed aan bij de visie van de Toermalijn, vertelt Schoonbrood. “We helpen kinderen ontwikkelen in leren, socialiseren en in hun persoonsvorming. Het mooie van dit concept is de wetenschappelijke onderbouwing. Door onderbouwd gedachtenonderzoek en het toepassen van mindfullness – dat is niet meer dan aandachtig en zonder oordeel naar situaties kijken – vind je rust en focus. Binnen ons team hebben we zelf gemerkt dat dit tot betere prestaties leidt, en dat zien we nu ook bij de leerlingen gebeuren.”

Dat bevestigt gymleraar Sven Timmerman, die sinds kort ook voor groep 3 staat. “Dit traject gaat de komende jaren zijn vruchten afwerpen. Het is een investering in de toekomst van onze school, waarvan we nu al resultaat zien. In de gymles zie ik dat kinderen elkaars sterke punten kennen en daardoor fijner en beter samenwerken. Zo wordt de school een nog fijnere plek, om te leren en te werken. En dat gevoel nemen de kinderen ook mee naar huis!”

“De juiste tools om de strijd tegen stress en onzekerheid aan te gaan”