Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Eer aan Canadezen en Britten

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Zondag vond de internationale herdenking voor de Canadese gevallenen plaats op de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom.

Onder andere namens de Gemeenten Brabantse Wal werd door burgemeesters een krans gelegd, ook de ambassadeur van Canada legde een krans. Op de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom liggen voornamelijk militairen begraven die omkwamen tijdens De Slag om de Schelde. De hevige strijd kostte aan duizenden soldaten het leven, maar ook het leven van meer dan 2.000 burgers. Grote delen van Vlaanderen, Zeeland en West-Brabant vormden het strijdtoneel. De materiele schade was enorm. Bij de geallieerden stond de Slag om de Schelde onder Canadees bevel. Toen de slag uiteindelijk door de geallieerden werd gewonnen, kon het eindoffensief tegen nazi-Duitsland beginnen.

Op woensdag 27 oktober vond op de Britse Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom de Britse herdenkingsceremonie met kranslegging plaats. Er was een herdenkingsceremonie met kranslegging bij het Bevrijdingsmonument aan het Arnoldus Asselbergsplantsoen en op het Thaliaplein achter de St. Gertrudiskerk.

Afbeelding