De Vrienden van Gehandicapten Halsteren/Lepelstraat voor het laatst bijeen.
De Vrienden van Gehandicapten Halsteren/Lepelstraat voor het laatst bijeen. Foto: Bep Tielemans

“Met een fantastisch gevoel terugkijken”

Algemeen

HALSTEREN - Na bijna een halve eeuw de jaarlijkse sinterklaasmiddag te verzorgen, heeft ‘De Vrienden van Gehandicapten Halsteren/Lepelstraat’ besloten hiermee te stoppen. “We kijken allemaal met heel veel plezier terug op de organisatie en zijn wel op een soort hoogtepunt geëindigd”, legt kartrekker Frans van Schilt uit tijdens een laatste bijeenkomst van de vriendengroep.

Van Schilt is veertig jaar Sinterklaas geweest en kreeg donderdagmiddag een toepasselijk afscheidscadeau aangeboden. Hij blikt terug op de historie van de sinterklaasmiddag in voormalig Cafeeke De Beek waar tientallen ‘mensen met andere mogelijkheden’ elk jaar enorm naar uitkeken. “Ooit zijn we begonnen op initiatief van De Jonge Renner en de duivenvereniging in café De Nieuwe Aanleg aan de Molenweg. Later is de sinterklaasmiddag verplaatst naar café Molenzicht van familie van Elzakker. Daar was Jan de Laater de laatste Sinterklaas, ik heb het daarna van hem overgenomen. Eén jaar is het destijds stil geweest, maar Toon Heijnen, Kees van Elzakker, Piet Roosendaal en ik vonden het zo’n mooi initiatief dat we dit 23 jaar geleden voortzetten in Cafeeke Beek.”

Frans van Schilt vervolgt: “Op die sinterklaasmiddag waren altijd een stuk of acht pieten aanwezig. Vanuit mijn maatschappelijke functie in het onderwijs ontbrak het nooit aan voldoende aanwas. De bezoekers van de sinterklaasmiddag, tussen de dertig à veertig mensen van de doelgroep in de leeftijd van 7 tot wel 80 jaar, keken elk jaar enorm uit naar de middag. Ze kwamen op een gegeven moment terecht in allerlei zorginstellingen in de regio en kwamen met hun begeleiders in taxibusjes naar de sinterklaasmiddag. Cafeeke de Beek puilde dan uit, het was er gezellig en er speelde een bandje. De laatste jaren Toontje d’r Bij en voorheen Pa ken ‘t ok nog. Erik van Gent en Maroeska Bogers kwamen altijd zingen.”

De sinterklaasmiddag was voor de gehandicapten geheel gratis. Dit was mogelijk dankzij sponsoring door de ‘Club van 10’, het Koppeltoernooi, de visclub en diverse plaatselijke middenstanders. Vanwege corona en het feit dat de uitbaters van Cafeeke de Beek stopten houdt eigenlijk ook de sinterklaasmiddag op. 

Van Schilt: “Vorig jaar lieten we in coronatijd nog een filmpje rondgaan en in de toekomst zal het steeds moeilijker worden de middag te organiseren, zeker voor deze doelgroep. Het overgebleven sponsorgeld gaat naar een viertal goede doelen.”

De overgebleven sponsorgelden worden deels geschonken aan het hertenkamp op De Beek, WensAmbulance en brandweerman Carlo Timmermans. Het resterende deel wordt bestemd voor activiteiten voor de kwetsbare doelgroep. Vanuit de opleiding maatschappelijke zorg van Curio wordt hier nog iets van georganiseerd. 

Tijdens een slotmiddag donderdag in café Tivoli ging in het bijzonder dank uit naar Toon Heijnen, Wim van Elzakker, Jac Hendrickx, Jolanda en Anita van Cafeeke de Beek, Frans van Schilt en zijn vrouw die jaren de pieten schminkte. Gememoreerd werd Kees van Elzakker die destijds de verbinding tot stand bracht tussen café Molenzicht en Cafeeke de Beek.

Frans van Schilt van De Vrienden van Gehandicapten Halsteren/Lepelstraat krijgt een toepasselijk afscheidscadeau aangeboden door Jac Hendrickx.
De Vrienden van Gehandicapten Halsteren/Lepelstraat voor het laatst bijeen.