Ank van Meer met het boekje waarin ze twee Halsterse kunstenaars aan elkaar verbindt.
Ank van Meer met het boekje waarin ze twee Halsterse kunstenaars aan elkaar verbindt. Foto: Dennis van Loenhout

Lokale kunstenaars verbonden

Algemeen

HALSTEREN – Ze is niet alleen zelf kunstschilder, de Halsterse Ank van Meer is ook kunstliefhebber. En als liefhebber met een rijke fantasie ziet ze dingen die anderen misschien over het hoofd zouden zien. Zoals de link tussen George van Raemdonck en Willem van Dort, die ze in haar boekje “Link” aan elkaar en aan zichzelf verbindt.

Al meer dan 40 jaar is schilderen een enorme bron van plezier voor de inmiddels 82-jarige Ank van Meer. Haar werk draait om thema’s die haar bezighouden, en hoewel die serieus zijn probeert ze toch wat vrolijkheid te brengen door het gebruik van kleuren. “In mijn werk zie je veel mensfiguren. Gezichten hebben ze niet, ik ken de mensen in mijn werk niet dus kan hun gezicht niet schilderen, maar laat hun lichaamstaal wel spreken.” 

Anks werk wordt op dit moment getoond in de Kunstforum-etalage aan de Dorpsstraat 73H in Halsteren.

Daar hangt ook een werk uit Link, een boekje dat ze maakte. Dat boekje draait om de link tussen twee bekende Halsterse kunstenaars, George van Raemdonck. 

“Ik ontdekte dat ze op een steenworp van elkaar hebben gewoond, mijn woning staat precies tussen hun huizen”, zegt Ank. Van Raemdonck woonde op de Halsterseweg, Van Dort had een woning op de top van de Jankenberg en Ank van Meer woont op het Schuttersveld, “ik vind dat deze twee bekende, Halsterse kunstenaars niet vergeten mogen worden. Dat wil ik zelf ook niet. Daarom schreef ik over hen. In mijn werk vertel ik altijd graag mijn eigen verhaal, en ik merkte dat ik ook in het verhaal van Van Dort en Van Raemdonck pas. Mijn zoon kocht immers het oude huis van Willem van Dort, mijn kleinkinderen spelen nu op de berg waar hij schildert. Vanuit mijn atelier kan ik ze bijna zien.”

Het boekje Link werd in beperkte oplage gemaakt en is inmiddels net zo gewild als het andere werk van Ank van Meer. Niet alleen is ze al 40 jaar kunstschilder, ze maakte ook jarenlang beeldhouwwerken. Daarmee is ze gestopt, omdat het lichamelijk te zwaar werd. Schilderen doet ze echter nog altijd: “Door te schilderen heb ik zoveel mooie dingen gezien, zoveel mooie mensen ontmoet en op zoveel prachtige plekken kunnen exposeren. Ik kan er niet mee stoppen, ik haal er nog altijd heel veel plezier uit.”