Stadhuis Grote Markt Bergen op Zoom
Stadhuis Grote Markt Bergen op Zoom

Motie van wantrouwen in raadsvergadering

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In de raadsvergadering van donderdag 30 september is een motie van wantrouwen ingediend tegen het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom. De motie werd met 16 stemmen voor en 17 tegen nipt verworpen. Wethouder Patrick van der Velden (GBWP) hield echter de eer aan zichzelf en stapte zichtbaar aangeslagen op. Reden is het gevoerde beleid binnen zijn portefeuille over Besteding van de Rijkscompensatiemiddelen Cultuur en Corona.  

SAMEN0164 vatte voorafgaand aan een interpellatiedebat en de motie van wantrouwen de problemen, die volgens deze politieke fractie spelen, als volgt samen. Reinoud Krijnen tot het college van b en w: “Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Uw college heeft dit zelf over zich afgeroepen. Hier is goed over nagedacht en ook over de consequenties. Eén van de speerpunten van het focusakkoord is cultuurverandering, en daarbij samenwerking én afspraak is afspraak. Van een zakencollege mag je daarbij ook verstand van zaken verwachten. Helaas moet ik vaststellen dat het college dominant wordt gestuurd door de ad-interim gemeentesecretaris, dus door denken in euro’s en het financieel oppoetsen van cijfers en zich verder laat leiden door de top van de ambtelijke organisatie. Daarbij is het ernstig dat de gemeenteraad, onze inwoners en ondernemers buitenspel worden gezet.

Moties worden niet uitgevoerd: het betreft 24 moties uit 2019 en 2018 en 15 moties uit 2020. Zelfs het aangenomen Raadsvoorstel: ‘Herhuisvesting Bouwclubs’ blijft op de plank liggen, krediet verdampt en dit dossier gaat zijn derde collegetermijn in. Adviezen en ideeën uit de samenleving worden niet opgepakt. Pas als de krant wordt gehaald en men schrikt komt er beweging. Reactief. Goed voorbeeld is de verkoop van monumenten. Het vertrouwen in het Bergse Gemeentebestuur en de politiek is nagenoeg verdwenen. Onze inwoners weten donders goed wat er aan de hand is en waar het aan schort. U blijft dweilen met de kraan open…
Over 2021 wil ik de motie ‘Gezamenlijke aanpak achterstand afhandeling WMO-aanvragen’ aanstippen: Het gaat om de aanpak van bijna 1000 aanvragen voor maatschappelijke ondersteuning en de raad wordt nog steeds niet geïnformeerd hoe en wat eraan wordt gedaan, laat staan of de oplossing in zicht is. En dit gaat over de gezondheid van onze inwoners.
Focusakkoord, daar bent u voor aangenomen. Maar niet op de wijze zoals u deze uitvoert. Opdracht is opdracht, dat is uw devies. Maar hoe u de mogelijke maatregelen verkent en oppakt met betrokkenen daar denkt u niet aan. U houdt de raad op afstand. Die moet zich hier niet mee bemoeien. Dat is vervelend en lastig. U houdt wel dialoogavonden. Informatie wordt niet verstrekt, zodat de raad zich niet of heel laat kan voorbereiden. Sterker nog: de raad kan niet met u in dialoog kan, omdat u de raad overstort met informatie op de avond zelf.

U kent de raad niet in belangrijke ontwikkelingen. En ongevraagd advies legt u gewoon naast zich neer, zo ook met de toekomstvisie. Begin dit jaar wordt een document gepresenteerd dat onvolwaardig is. Het advies van de raad was om dit aan te pakken over de partijen heen, zoals het focusakkoord. Nee, zegt u en u komt met een dromerig document. Bij de behandeling probeert de burgemeester met een lang betoog af te dwingen dat de raad niet moet zeuren, maar het visiedocument stante pede moet goedkeuren. Daarentegen wordt het visiedocument ter plekke gehalveerd en geamendeerd.

Twee weken geleden wordt de raad overvallen met de Regionale Investerings Agenda. En valt de frank!. Daar meent het college de toekomstvisie voor nodig te hebben. Druk op de ketel, want we staan op achterstand. Weer op achterstand. Roosendaal heeft haar bieding al klaar en Woensdrecht is een eind op dreef. Constatering: een half jaar geleden had de raad over deze opgave geïnformeerd moeten worden. Bieding van onze gemeente had klaar moeten zijn. Risico: miljoenen voor een kwaliteitsimpuls op meerdere aspecten van de stedelijke leefomgeving dreigen aan ons voorbij te gaan.

En nu de laatste druppel: Besteding van de Rijkscompensatiemiddelen Cultuur en Corona. Hoezo vraagt u aan de accountant of bestedingen aan de reorganisatie van het cultuurbedrijf legitiem zijn? U bent verantwoordelijk. Deze vraag stelt u aan het ministerie en niet aan uw accountant. En het gedocumenteerde antwoord legt u voor aan de raad, want u heeft zelf aangegeven dat deze middelen niet worden ingezet voor de reorganisatie. Voorzitter: imagoschade voor de gemeente Bergen op Zoom. Stop met zaken onder de pet te houden, ga voor een transparante bedrijfsvoering, werk samen door alle lagen van onze gemeente heen. Bezuinigingen komen niet tot stand via papieren cijfers, maar door reorganisatie van de bedrijfsvoering. Vergeleken met andere steden heeft Bergen op Zoom een omvangrijk ambtenarenapparaat. Efficiency-slagen moeten worden gemaakt om de kwaliteiten van het ambtenarenkorps optimaal te benutten. Goede ambtenaren verlaten de gemeente. De zittende ambtenaren hebben kwaliteiten. Het is aan het gemeentebestuur om deze te zien en er wat mee te doen. Daar is Cultuurverandering vanuit de top voor nodig, niet alleen in woord maar ook in daad, nú. Helaas moet SAMEN0164 vaststellen dat dit college daar niet toe in staat is. Velen uit onze samenleving zullen deze motie steunen.” De motie werd verworpen.