Afbeelding

‘Bescherm landbouwgronden’

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Vanuit de politieke fracties Lokaal Realisme en GBWP in de gemeenteraad van Bergen op Zoom wordt in de komende raadsvergadering van 30 september gepleit voor een ‘integrale visie op het buitengebied’. 

Rian Govers en Arjan van der Weegen in hun oproep richting college en raadsfracties: ‘Landbouwgronden in Nederland en dus ook in Bergen op Zoom staan onder druk door verschillende ruimtelijke ontwikkelingen. Op 14 september 2021 is een motie in de Tweede Kamer aangenomen waarin de regering wordt verzocht te onderzoeken hoe met oog voor de diverse ruimteclaims, hoogwaardige landbouwgronden in Nederland beschermd kunnen worden en de Kamer hierover te informeren. Op 10 november 2016 is door de gemeenteraad een motie  aangenomen over het opstellen van een integrale visie op het buitengebied. Ondanks meerdere herinneringen en aansporingen is hier nog altijd geen uitvoering aan gegeven door het college. Naast de ruimte voor landbouw zien we ook diverse andere ruimteclaims in het buitengebied, zoals voor bedrijventerreinen en energietransitie. Te veel versnippering van landbouwgronden zal de benodigde transities in de weg staan. Landbouwgronden zijn mede voorwaarde om invulling te geven aan onze topsector agrofood. Landbouwgronden zijn van betekenis voor de landschappelijke kwaliteit van het buitengebied. Wij zijn van mening dat de behoefte aan een integrale visie op het buitengebied enkel maar is toegenomen.’

Fracties Lokaal Realisme en GBWP willen dat er prioriteit wordt gegeven aan het opstellen van een integrale visie op het buitengebied en dat daarbij het landelijk onderzoek naar bescherming van hoogwaardige landbouwgronden wordt betrokken. Tenslotte geven de fracties de raad mee tot aan de vaststelling van de integrale visie op het buitengebied geen onomkeerbare besluiten te nemen met betrekking tot woningbouw, bedrijventerreinen en energietransitie die de beschikbaarheid van hoogwaardige landbouwgronden aantasten.