Bij de Antoniusmolen wordt flink gewerkt door vrijwilligers.
Bij de Antoniusmolen wordt flink gewerkt door vrijwilligers. Foto: Bep Tielemans

Handen uit de mouwen bij de Antoniusmolen

Algemeen

HALSTEREN - Eindelijk is er licht aan het Coronatijdperk. Zoals het er nu naar uitziet worden alle beperkingen steeds verder teruggedraaid. Reden voor de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen om zich te bezinnen op de volgende activiteiten.

Wout Huijgens legt namens de stichting uit: “Via de Gemeente is een compensatiesubsidie gekregen om de gederfde inkomsten voor het jaar 2020 te compenseren. Daarom kunnen de onderhoudswerkzaamheden doorgang vinden en hoeven de ontvangen voorschotten van de subsidies van het Rijk en Provincie niet terug betaald te worden.” 

Op stapel staan het opnieuw schilderen van de molenwieken, de molenromp en het houtwerk aan de buitenzijde. Ook wordt overwogen de staart te vervangen omdat deze balk ver is versleten. 

Ondertussen hebben de vrijwilligers niet stil gezeten. Huijgens: “De Molenbelt is voorzien van een bestrating. Doel van de bestrating is het lopen om de molen en het onderhoud eenvoudiger te maken, maar ook om het regenwater dat over de romp naar beneden stroomt wat verder van de molenromp, die onder de belt doorloopt, te geleiden zodat er minder vocht door de romp heen sijpelt. Ook is bij de invaart voorzien in een folie, zodat het gewelf van de invaart niet meer belast wordt met dit regenwater.

De vrijwilligers hebben de werkzaamheden geheel belangeloos uitgevoerd, geholpen door een tweetal donateurs die de (gebruikte) stenen hebben geschonken. Ten behoeve van de werkzaamheden is een bouwlift gebruikt om de materialen de belt op te kunnen transporteren. Deze Bouwlift is geheel belangeloos ter beschikking gesteld door Bouwbedrijf de Kok en heeft gedurende een lange periode ter beschikking gestaan. Tijdens de werkzaamheden werden bij de deur op de belt aan de noordzijde enige keien gevonden die in het verleden kennelijk voor deze deur hebben gelegen. Deze stenen zijn bewaard en ter plekke verwerkt in de bestrating. 

 Rest nu de clubactie van de Plus waarbij middels vouchers gespaard kan worden voor de verenigingen. Voor de (oudere) deelnemers is het mogelijk deze vouchers bij een van de vrijwilligers in te leveren, zodat deze verzilverd kunnen worden. 

Bij de Antoniusmolen wordt hard gewerkt door vrijwilligers, hier Wil Aarden en Jan Luijks.
Antoniusmolen
Antoniusmolen
Antoniusmolen
Antoniusmolen
Antoniusmolen