Gezondheid gaat boven alles.
Gezondheid gaat boven alles.

GGD: ‘Overgewicht zorgwekkend’

Algemeen

REGIO - Overgewicht en verschillen in kans op goede gezondheid moeten worden aangepakt. De helft van de volwassenen in Noord-Brabant heeft overgewicht, een zorgwekkend cijfer, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. 

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat de GGD’en samen met het CBS en het RIVM hebben afgenomen in het najaar van 2020. Het betrof een vragenlijstonderzoek onder inwoners over hun gezondheid, welzijn, omgeving en leefgewoonten. De cijfers per gemeente en wijk zijn door de GGD’en afgelopen week zijn gepubliceerd op de Brabantscan.nl, waar tal van andere onderwerpen rond gezondheidsbeleving aan bod komen over enerzijds volwassenen en ouderen en anderzijds kinderen en jongeren. Daarnaast zijn er gegevens beschikbaar over de omgeving. Voor ieder van deze drie hoofdthema’s vind je gegevens over verschillende gezondheidsonderwerpen. In één oogopslag kun je zien hoe het er in een bepaalde wijk/kern, gemeente en/of GGD-regio voor staat. Voor meer verdieping over de verschillende gezondheidsonderwerpen, kun je naar de database achterliggend aan de Brabantscan.

De Brabantscan laat goed zien wat de sterke punten zijn, en welke problemen er vooral spelen. Het is daarmee een hulpmiddel voor gemeenten, inwoners, professionals en ondernemers om samen de gezondheid en leefbaarheid in de wijk, het dorp of de gemeente te verbeteren.

Advies

De Brabantse GGD’en adviseren de gemeenten om, in lijn met het nationaal preventieakkoord, stevig in te blijven zetten op overgewicht in alle leeftijdsgroepen. Hierbij onderstrepen de GGD’en ook het belang voor aandacht voor inwoners met een groter risico op een gezondheidsachterstand. Volwassenen en ouderen met een lagere opleiding, lager inkomen en/of een niet-westerse migratieachtergrond zijn namelijk over bijna de gehele linie minder gezond dan de rest van de inwoners. Waar de helft van alle volwassen Brabanders te maken heeft met overgewicht is dat bij 65- t/m 74-jarigen zelfs drie op de vijf mensen.

Zorgwekkend 

Ondanks dat dit aandeel redelijk hetzelfde blijft de laatste jaren, is het een zorgwekkend cijfer. Ook met oog op de coronacrisis: op de IC liggen sinds het begin van de crisis  vooral veel mensen met overgewicht. Een van de manieren om overgewicht tegen te gaan is bewegen. 

Een ander item uit het preventieakkoord is het gebruik van alcohol; dat is verminderd.

Volwassenen geven aan mínder alcohol te gebruiken. Anderzijds kan meespelen dat tijdens de coronamaatregelen het drinkgedrag tijdelijk is veranderd.

Slechts de helft van de volwassen inwoners in Noord-Brabant voldoet aan de gestelde beweegrichtlijnen van ten minste 2,5 uur per week matig intensieve inspanning en ten minste 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Het is belangrijk voor gemeenten om te weten of inwoners vinden dat hun buurt uitnodigt tot bewegen. We zijn immers door de coronacrisis veel meer op onze eigen woonomgeving aangewezen. De omgevingswet biedt gemeenten mogelijkheden om dit aan te pakken.