Tygo, Milan, Rafaël, Sem en Gabriël kunnen niet wachten om weer voetbalwedstrijden te spelen.
Tygo, Milan, Rafaël, Sem en Gabriël kunnen niet wachten om weer voetbalwedstrijden te spelen. Foto: Dennis van Loenhout

“Eindelijk weer wedstrijdjes!”

Algemeen

HALSTEREN – Nog even, en dan barsten de voetbalcompetities eindelijk weer los, na anderhalf jaar van corona- en lockdownellende. Dat voetballers staan te trappelen om in actie te komen blijkt wel op de sportparken in de regio, zoals op Sportpark De Beek in Halsteren. Op een vrijdagmiddag zijn Rafael, Milan, Tygo, Gabriël en Sem daar al druk aan het oefenen: “Wat we willen? Eindelijk weer wedstrijdjes!”, klinkt het in koor.

Het onderlinge leeftijdsverschil is groot, maar dat maakt evenmin uit als het feit dat de ene helft van de groep bij MOC voetbalt, en de andere helft bij Feyenoord. Rafaël Drenth (9), Gabriël Delgado (10) en de Halsterse broertjes Sem (10), Tygo (12) en Milan (17) van Loenhout zijn op een vrijdagmiddag op sportpark De Beek te vinden om zich voor te bereiden op het komende voetbalseizoen. Of eigenlijk zijn ze er gewoon om plezier te maken. Sem en Gabriël voetballen samen bij de Onder 11 van Feyenoord, terwijl Rafaël, Tygo en Milan allemaal bij MOC spelen. Voetballen gaat wat hen allemaal betreft vooral om nieuwe vrienden maken. “Dat vind ik het allerleukste van voetbal”, zegt Sem, “dat heb ik heel erg gemist.” Rafaël zegt: “Ik ook. Ik wil eindelijk weer eens een wedstrijdje doen!” Binnenkort mag dat gelukkig weer, want voor deze vijf jeugdspelers ging het afgelopen coronajaar niet over rozen. Milan legt uit hoe dat voelde: “Het was saai. We hebben zoveel mogelijk getraind hoor, maar die trainingen waren niet serieus. Als je nergens voor traint is het lastig om gemotiveerd te blijven. De Regiocup was wel leuk, maar daar deed ook niet iedereen aan mee. Het is echt heel fijn dat we weer voor wedstrijden kunnen trainen, maar we zijn allemaal roestig. Het wordt loodzwaar om weer in het wedstrijdritme te komen!” Sem en Gabriël vertellen dat de staf van hun club, Feyenoord, alles in het werk stelde om haar jeugdspelers zoveel mogelijk vlieguren te laten maken. “Dat is wel fijn”, zegt Sem, “want wij willen allemaal profvoetballer worden, maar hoe moet dat als je niet kunt voetballen. Wij hebben veel onderlinge wedstrijdjes gespeeld, ook tegen oudere teams van de amateurclub van Feyenoord, en dan op een heel veld. We hebben dus toch veel geleerd tijdens de lockdown, maar het is wel heel leuk als we straks weer echt mogen voetballen.” Over de resultaten van hun eigen teams durven de vijf niks te zeggen. Ze denken dat het lastig wordt om het wedstrijdritme weer te pakken te krijgen en zijn een beetje bang voor hun eigen conditie.

Over de landelijke competitie durven ze meer te zeggen. Na onderling beraad komen zelfs de Feyenoorders tot de conclusie dat het wel heel raar moet lopen als PSV geen kampioen wordt. “Maar dat geeft niet”, zegt Sem, “want we houden van alle clubs. Daar gaat voetbal om.”