Afbeelding

Test uw wielerkennis met vijftig quizvragen

Algemeen

1. Welke renner verraste Mathieu van der Poel in de finale van de Ronde van Vlaanderen en won tevens de E3 Saxo Bank Classic?

2. Bernal won dit jaar de Giro, wie was vorig jaar de gelukkige?

3. Bij welke ploeg rijdt Chris Froome momenteel?

4. Welke renner heeft als bijnaam: de haai van Messina?

5. Wie was de vorige Olympisch kampioen bij de wegrit?

6.  Al een paar jaar de scherprechter op het NK. In welke provincie ligt de VAMberg?

7. Maurits Lammertink raakte ernstig gewond op 22 juni door een scooter. Bij welke ploeg rijdt hij?

8. Welke Nederlander won in 2019 de Ronde van Lombardije?

9. Wie was de eerste drager van de bolletjestrui in de laatste Tour?

10. Denise Betsema is een veldrijdster van welk eiland?

11. Hoeveel dagen reed Mathieu van der Poel deze Tour in het geel?12. 12. Welke 21jarige renner klopte Wout van Aert en Matteo Trentin in de laatste Brabantse Pijl?

13. Wie won de laatste 2 edities van de rittenkoers Parijs-Nice?

14. In welke klassieker maakte veelwinnaar Remco Evenepoel vorig jaar een zware val in het ravijn?

15. Hij was in 2020 winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en volgde zichzelf op als winnaar van de Vuelta. Wie is deze renner?

16. Wie werd afgelopen januari wereldkampioen veldrijden bij de vrouwen elite?

17. Wie had als bijnaam: Monsieur Chrono?

18. Raleigh was jarenlang sponsor van de succesvolle wielerploegen van Peter Post. Wat maken zij?

19. Koen de Kort raakte 24 juni drie vingers kwijt bij een ongeval in Andorra. Bij welke ploeg rijdt hij?

20. Wie won verrassend Milaan-San-Remo dit jaar?

21. Welke wielrenster is huidig Belgisch kampioene op de weg en de tijdrit?

22. Wie werd dit jaar de opvolger van Wout van Aert als winnaar van de Strade Bianche?

23. Welke 18-jarige Brabantse werd dit jaar wereldkampioene bij de WK veldrijden voor beloften?

24. De top ligt op 2115 meter. Welke bergpas in de Pyreneeën is de meest beklommen berg in de geschiedenis van de Tour?

25. Hij won twee etappes en het bergklassement in het laatste Critérium du Dauphiné. Wie is deze 25-jarige renner die niet te zien was in de afgelopen Tour?

26. In 2019 wereldkampioen op de weg. Vorig jaar won hij Gent-Wevelgem en dit jaar Kuurne-Brussel-Kuurne. Wie is hij? (voor- en achternaam)

27. Welke specialist is huidig wereldkampioen tijdrijden en won tevens twee etappes in de laatste Giro?

28. Welke legendarische klimmer had als bijnaam: de adelaar van Toledo?

29. Wie won dit jaar de Ronde van Zwitserland?

30. Welke wielrenster die zowel op de weg als de baan actief is, won afgelopen NK bij de vrouwen elite?

31. Wie werd vlak voor de Tour ontslagen als sportief directeur bij Astana-Premier Tech?

32. Wout van Aert zegevierde 7 juli op indrukwekkende wijze bij een dubbele beklimming van welke berg in de Tour?

33. Alaphilippe won de Waalse Pijl dit voorjaar. Voor wie waren vorig jaar september de bloemen?

34. Wie is de 24-jarige renster die de vlag van Van der Breggen over moet gaan nemen bij SD Worx en dit jaar Luik-Bastenaken-Luik en La Course won?

35. Guido Bontempi is een voormalige renner. Wat was zijn bijnaam?

36. Welke voormalige Belgisch kampioen debuteerde dit jaar in de grote ronden en won gelijk een etappe in de Giro en de Tour?

37. In welke branche zit het bedrijf Segafredo, co-sponsor van Trek?

38. Wie won dit jaar het Critérium du Dauphiné?

39. Bij welke ploeg rijdt sprinter Caleb Ewan die dit jaar al heel vroeg uitviel in de Tour?

40. Cees Haast werd in 1965 wenend uit de Tour gehaald wegens een slagaderlijke bloeding. Uit welke plaats kwam Cees?

41. Het Arbeidshof in Antwerpen heeft kortgeleden beslist dat Wout van Aert een vergoeding moet betalen wegens contractbreuk toen hij overstapte naar Jumbo-Visma. Aan wie moet hij zo’n 6,5 ton betalen?

42. Wie won vorig najaar de Ronde van Lombardije?

43. Anna van der Breggen wint zowat overal waar ze rijdt in haar laatste jaar. Welke klassieker won ze voor de 7e(!) maal op rij?

44. Wout van Aert won dit jaar Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race. Wie won dezelfde koersen bij de vrouwen?

45. Alpecin is sponsor van de ploeg met o.a. Merlier en van der Poel. Welk bedrijf is co-sponsor van dit team?

46. Annemiek van Vleuten is nog zo’n veelwinnaar op de fiets. In welke plaats werd zij 38 jaar geleden geboren?

47. Luxemburgs sportman van de 20e eeuw. Wie had als bijnaam: de Engel van het hooggebergte?

48. Luik-Bastenaken-Luik werd de laatste twee jaar gewonnen door Slovenen. In 2016 zegevierde de laatste Nederlander. Wie was dat?

49. Karsten Kroon is co-commentator op Eurosport, die zowat alle wedstrijden uitzendt. Welke andere Nederlandse ex-prof is tevens te horen als co-commentator naast de Belg van Belleghem?

50. Op welke plaats eindigde Wilco Kelderman in de laatste Tour?

Antwoorden op deze wielervragen, gemaakt door Kees Simons, staan in de Halsterse Krant & de Zuidwestkrant van 25 augustus.