Hardlooptraining in groepsverband in de prachtige omgeving van de Brabantse Wal.
Hardlooptraining in groepsverband in de prachtige omgeving van de Brabantse Wal.

Hardlopen kun je leren

Algemeen

HOOGERHEIDE – Kijk je ook met enorme bewondering naar de hardlopers op de Olympische Spelen? Dan vind je het vast leuk om te horen dat iedereen – dus ook jij – kan leren hardlopen. Medailles zul je misschien niet halen, maar vijf kilometer aaneengesloten door Hoogerheide rennen? Dat is een eitje als je je vanaf 8 september aansluit bij Learn2Run.

Learn2Run is de basiscursus hardlopen van trainster – en marathonloopster – Esther van den Berg. De enorme voldoening die zij vindt in hardlopen wil ze graag delen, dus gunt ze iedereen de kans om hardlopen te leren. In 12 trainingen van anderhalf uur op woensdagavond leert ze aspirant-lopers alles over warming-up, looptechniek, ademhalingsoefeningen, core training en cooling down. De trainingen starten op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide. “Iedereen mag meedoen”, zegt Eshter, “al veel enthousiaste cursisten gingen je voor!”

Neem Ossendrechtenaar Gerd Hontelez. Die greep zijn vervroegde pensioen aan om - na dertig jaar pauze - weer met hardlopen te beginnen. “Toen ik me bij Learn2Run aanmeldde zat ik met 25 cursisten in hetzelfde schuitje. Ik hoefde dus niet meer zélf uit te zoeken hoe ik het moest aanpakken. Vooral met de warming-up had ik in het begin moeite. Ik wilde hardloper worden, en toch geen ballerina? Maar het helpt als je lenig bent!” zegt hij, “door braaf naar de juf te luisteren en braaf mijn schema te volgen gaat het lopen nu als vanzelf. Ik heb enorm veel plezier in het hardlopen en dat komt door Learn2Run!” Ook Hoogerheidenaar Maarten Hendrikx stak veel op van de cursus van Esther van den Berg. “Ik keek altijd heel dom naar mensen die op straat liepen te rennen, maar ik liet me toch overhalen”, zegt hij, “nu ben ik een hechte groep vrienden rijker, ben ik 18 kilo lichter en loop ik de 10 kilometer in minder dan een uur. Rustig aan doen? Da’s uitgesloten bij Esther, haar positieve energie werkt aanstekelijk!” Voor Nienke Visser was het een probleem om de discipline te vinden om zelfstandig met hardlopen te beginnen. Bij Learn2Run vond ze een groep die haar op sleeptouw nam en aanmoedigde en dat hielp. “De drempel voelde laag, en nadat we als groep onze eerste vijf kilometer hadden gelopen en de oorkonde hadden geïncasseerd ben ik doorgegaan met trainen. Ik zit een stuk beter in mijn vel, heb gezellige hardloopmaatjes en had nooit verwacht dat ik dit zou bereiken en het ook nog zo leuk zou vinden!” Ook deelnemen aan Learn2Run? Deelname kost 60 euro, en aanmelden kan via learn2runwoensdrecht@gmail.com of www.facebook.com/learn2runwoensdrecht