Afbeelding

Milieuvereniging BENEGORA over Vlaanderen-Nederland

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Milieuvereniging BENEGORA reageert naar aanleiding van het optreden van politicus Bart De Wever die onlangs te gast was in de Nederlandse talkshow OP1.  

‘De aanleiding om u uit te nodigen was ongetwijfeld uw grote wens ooit weer bij Nederland te horen. Voor u een droom, voor anderen een nachtmerrie zo bleek. Het ging u uiteraard niet om ‘geneuzel’ maar om serieuze samenwerking en op termijn een mogelijke hereniging. Een hereniging die volgens u het best kan gebeuren in een nieuwe confederale staat. U bent zich er van bewust dat echter nog heel wat water door de Westerschelde zal stromen voordat van hereniging van Vlaanderen en Nederland sprake kan zijn. Ondertussen wilt u niet stil zitten en pleit u voor verregaande samenwerking, rationeel economisch. Er zijn immers grote gemeenschappelijke belangen en om samen te groeien moeten we niet concurreren maar samenwerken. Nieuwsgierig geworden door uw pleidooi is er wat gegoogled en het werd duidelijk dat het u echt menens is gezien de uitspraak: “Mocht ik sterven als Zuidelijke Nederlander, ik zou gelukkiger sterven dan als Belg.”

Uit de berichten in de Vlaamse pers werd duidelijk dat het niet toevallig is dat u uw vurige,  persoonlijke en al lang gekoesterde wens nu weer luid en duidelijk laat horen. “Er is geen geld meer. De federale overheid is failliet. De Waalse overheden zijn failliet in het kwadraat. En zelfs de Vlaamse kassa is op dit moment gewoon leeg.”

Logisch dat u aan groei denkt maar de ene groei is de andere niet. Dat er grenzen aan de groei zijn is op meerder vlakken inmiddels pijnlijk duidelijk. Er zijn echter inderdaad wel grote gezamenlijke kansen. Een aantal Vlaamse en Nederlandse NGO’s heeft daar een aantal jaren geleden al over nagedacht en hun visie in bijgevoegde flyer ZeeBrAnt, op papier gezet. De Vlaamse, Zeeuwse en Noord-Brabantse milieuorganisaties presenteren daarin een gemeenschappelijke visie op op een duurzaam ZeeBrAnt-schap, met samenhangende uitgangspunten voor vier niveaus:

•  Mondiaal: minder transporteren

•  Europees: specialiseren in plaats van concurreren

•  Nationaal: meer over het water, minder over de weg

•  Regionaal: inpassen in het landschap

Helaas was het door gebrek aan menskracht niet mogelijk de visie destijds breed uit te venten maar de urgentie voor een duurzame ontwikkeling in het algemeen maar zeker ook op de grens van Zeeland, Brabant en Antwerpen is sindsdien alleen maar toegenomen. Hopelijk zijn we het, of kunnen we het, eens worden over deze visie die ook uitstekend past binnen de ‘Europese Green Deal’.’        
Milieuvereniging  BENEGORA